Koláč s kysaným zelím a schwarzwaldskou šunkou

25.09.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience

Křehké těsto do kulaté formy 26 cm

Na náplň

 Postup

  1. Těsto připravím tak, že co nejrychleji zpracuji dohromady nasekané studené máslo, mouku, žloutek. Ochutím špetkou soli a konzistenci doladím lžící až dvěma studené vody. Těsto lze zpracovat pomocí robotu sekáčku, kdy vznikne drobenka a ta se pak velmi rychle rukama dopracuje do kompaktní koule, zabalí a nechá v lednici alespoň 2 hodiny.
  2. Připravím si náplň. Na olivovém oleji orestuji červenou cibuli, přidám posekané a vymačkané zelí, ochutím a krátce podusím pod pokličkou. Ke konci vmíchám nakrájenou šunku a nechám vychladnout.
  3. Těsto na korpus rozválím na placku mezi dvěma pečícími papíry a dám do koláčové formy tak, aby vznikl vyšší okraj. Do korpusu dám kolečko pečícího papíru, na něj suché fazole a předpeču 10 minut na 200 stupňů.
  4. Do předpečeného korpusu navrším náplň a peču na 180 stupňů asi 40 minut.

Nechám vychladnout a až pak krájím...

> ☝️Zelí se dá také zapéct ve formě šátečků. Tyto křehké šátečky se zelím a slaninoujsou skvělé!🙂

Kysané zelí přináší nutriční benefity především v tepelně neupravené podobě, občas ho někam zapéct je ale výborný nápad.🙂