Rychlá kmínová polévka se zeleninou

29.01.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Kmínová polévka se zeleninou je další vděčnou polévkou, která je raz dva hotová, zahřeje a dodá živiny. Bývá oblíbenou polévkou kojících maminek, silice kmínu totiž usnadňuje trávení a kmín podporuje tvorbu mléka.

Budete potřebovat

Postup

  1. Na lžíci másla krátce orestuje kmín, aby se rozvoněl.
  2. Přidejte na opravdu malé kousky pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu. Pár minut restujte.
  3. Zaprašte lžící mouky, zase chvíli míchejte a zalijte zeleninovým vývarem (ne vařicím).
  4. Vařte do změknutí zeleniny pár minut.
  5. Nakonec vlijte do polévky rozšlehané vejce, rozkvrdlejte a krátce provařte.
  6. Dochuťte, jak vám vyhovuje ...

TIP

Proč se brambory vaří s kmínem

Dělají to snad všichni, je to zažité, ale proč? Není to jen o tom, že kmín brambory báječně ochutí. Kmín totiž dokáže eliminovat škodlivé účinky solaninu, což je toxický jed, který se vyskytuje především v zelených částech brambor a v okolí klíčků.