Jednoduchá brokolicová pomazánka

24.07.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Brokolice se právem řadí mezi superpotraviny, tedy potraviny z výjimečnými výživovými vlastnostmi. Je plná minerálních látek a vitaminů a patří mezi zdravotně nejpřínosnější zeleninu vůbec. Je také často zmiňována jako rostlinný zdroj vápníku. Ve srovnáním s mákem, semínky či mandlemi není jeho obsah tak vysoký, přesto je celkový přínos brokolice pro zdraví významný. Kromě toho, že obsahuje vlákninu, tak jsou zmiňované její protirakovinné účinky.

Tento recept slouží jako jednoduchá ukázka toho, jak rychle lze pomocí „obyčejné“ zeleniny vyrobit zdravou pomazánku. U brokolice je však zapotřebí dodržet základní pravdilo – méně je více. Krátce upravovat (neplatí pro dětské první příkrmy), aby se z brokolice nestala rozňahňaná tmavě zelená hmota a připravovat nejlépe nad párou, popř. jen v malém množství vody.

Budete potřebovat

Postup

  1. Brokolici omyjte a odřízněte růžičky. Ty pak uvařte nad párou či v menším množství vody. Pozor, ať ji nepřevaříte, na její úpravu bude stačit cca 5 minut tepelné úpravy.
  2. Přebytečnou vodu slijte (nebo si ji nechte na další vaření)
  3. Změklou brokolici rozmačkejte, pokud chcete hladkou konzistenci, tak rozmixujte.
  4. Spojte se smetanovým sýrem a dochuťte podle toho, pro koho pomazánku připravujete.

Zelenina je zdravá, měli bychom ji denně sníst dostatečné množství. Na některé členy rodiny však růžičky brokolice na talíři mohou působit jako červený hadr na býka. Odmítané potraviny je vhodné podávat opakovaně a v různých úpravách. Právě pomazánky mohou posloužit jako způsob, jak do nich zakamuflovat všemožnou zeleninu. Syrovou i tepelně upravenou.