Jablečná bábovka obohacená o výborné pšeničné klíčky

25.10.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Typ moučníku, který mi při pečení dělá snad největší radost, je bábovka. Přemýšlela jsem proč... Vyvolává ve mně hezkou emoci, baví mě vyklopit ji a pak vidět ten krásný tradiční tvar. A taky mě baví, když občas nejde vyklopit. To se pak ozývají rány a děti hned zvědavě přiběhnou, co se to v kuchyni děje :))

Bábovku mám ráda, to ale neznamená, že se držím tradičních receptur s bílou moukou, moučkovým cukrem a olejem. I zde je velký prostor pro kreativitu, a tak přídávám různé druhy tuků, mouk, ovoce, i mléčných výrobků...

U této bábovky jsem se rozhodla zakomponovat jablka (ahoj podzime) a sušené pšeničné klíčky. Vy, co klíčky neznáte, vůbec se nezalekněte. Nejedná se o žádnou naklíčenou pšenici, kterou budete muset doma piplat a po nocích kropit. Jedná se o hotový výrobek, který koupíte v jakékoliv zdravé výživě a stojí pár korun.

Sušené klíčky koupíte pšeničné i špaldové a dají se buď rovnou jíst, nebo je přidávat do receptů, a obohatit tak pokrm o cenné látky jako kyselina listová, vitamin E či železo. Navíc mají výbornou oříškovou chuť.

1 hrnek = 250 ml

Budete potřebovat

Postup

  1. Ušlehejte vejce se sladidlem.
  2. Přidejte všechny ostatní ingredience a na závěr nastrouhané jablko.
  3. Vzhledem k tomu, že každá mouka a každé jablko je jiné, dolaďte ještě množství tekutiny (mléka, obilného mléka, ořechového mléka atd. ) Pokud by bylo těsto příliš tuhé, stačí přidat 1/3 hrnku tekutiny)
  4. Vlijte do vymazané a hrubou moukou (či jak jste zvyklí) vysypané formy a pečte na 175 stupňů asi 45 minut. Zkuste špejlí, pokud ji vytáhnete vlhkou, dopečete ještě 5 až 7 minut)
  5. Bábovku nechte vychladnout ve formě a pak vyklopte.

Vláčná díky jablíčku, zdravější díky pšeničným klíčkům a voňavá po skořici.

Ke snídani, dětem na svačinu do školy, sobě či drahé polovičce do práce do krabičky, šéfovi jako pozornost, kamarádce ke kávě, babičče či dědovi pro radost :-)