Gulášovka z mletého masa zdravěji

17.04.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Můžete si pochutnat na klasické gulášovce z mletého masa, která je obohacená o zdravou [červenou čočku](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/cervena-cocka "červenou čočku") a neobsahuje žádnou mouku, protože to vůbec není zapotřebí. Tato polévka většinou slouží jako hlavní jídlo, je totiž hustá a sytá.

Budete potřebovat

(množství pro celou rodinu)

Postup

  1. Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku dozlatova.
  2. Přidejte mleté maso, orestujte ho a ochuťte mletou paprikou a drceným kmínem. Promíchejte a hned zalijte vodou, aby paprika nezhořkla. Množství vody podle potřeby, raději méně, dolít můžete vždy.
  3. Osolte, případně přidejte trochu bio bujónu bez glutamátu a duste pod pokličkou cca 30min, aby bylo maso měkké.
  4. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, teplou vodou propláchnutou červenou čočku, 1 na jemno nastrouhanou bramboru a vařte do měkka, cca 10 minut. Brambory a červená čočka se vaří přibližně stejně dlouho.
  5. Ke konci ještě ochuťte hrstí promnuté sušené majoránky a česnekem.
  6. Na závěr, podle situace v hrnci, vezměte naběračkou část polévky včetně masa, brambor a čočky a rozmixujte v jiné nádobě do hladka. Vzniklou hmotou takto polévku ještě zahustěte. I chuť bude hned lepší.

Kombinace gulášových polévek a luštěnin, často fazolí, je prověřená a dobrá. V tomto receptu jsem vyzkoušela použít červenou čočku ani ne tak z chuťových důvodů, jako z důvodů nutričních a zahušťujících :-)

Mleté maso?

Mleté maso je trochu kontroverzní potravina. Platí základní pravidlo, že pokud chceme mít opravdu jistotu kvality, je nejlepší si maso umlít doma. Pokud se ho rozhodneme koupit, tak co nejčerstvější, ze „zaručeného“ zdroje, nejlépe hygienicky zabalené a se složením, ve kterém není nic jiného, než to maso. Ano, na trhu naleznete i taková mletá masa, která obsahují různé „zlepšující“ látky.

Výhodou této polévky je, že se na ní v podstatě nedá co zkazit. Je jedno, zda dáte více brambor, masa nebo červené čočky, výsledek bude vždy dobrý a hustota se na závěr jednoduše vyladí podle potřeby.