Gulášová polévka s hovězím masem a neloupanou červenou čočkou - zahuštěná bez mouky

09.01.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Přidat do různých gulášových polévek luštěninu není nic nového. Výborné jsou fazole, cizrna, pro praktičnost a rychlé změknutí je skvělá červená čočka.

Červenou čočku lze koupit v několika verzích. Loupanou červenou čočku, loupanou červenou čočku půlenou a celou neloupanou červenou čočku.

Loupaná a půlená červená čočka, který vyniká svojí zářivou oranžovou barvou, má výborné zahušťovací schopnosti. Pokud ale chcete v polévce méně "kejdy" a více struktury, doporučuji celou neloupanou červenou čočku.

Tu jsem zvolila i pro tento recept.

 Potřebujete

Střední hrnec polévky

Postup

  1. V hrnci rozpustím trochu tuku olivového oleje a orestuji na něm do zlatova nakrájené cibule. Přidám mleté hovězí maso, restuji pár minut, ochutím solí, pepřem. zasypu červenou paprikou. Krátce promíchám a zaliju vodou. Přidám 2 na jemno nastrouhané brambory, které polévku přirozeně zahustí.
  2. Přidám celou červenou čočku a 5 minut povařím, pak přijdou do hrnce na malé kostičky nakrájené brambory. Ochutím majoránkou, česnekem, bobkovým listem a rajčatovou pastou.
  3. Vařím do změknutí brambor a čočky asi 15 minut.

Na závěr je už na každém, zda preferuje hustší "eintopf" nebo přidá dle potřeby trochu vody či vývaru navíc.

Toto je další z polévek, která je, alespoň u nás, sázkou na jistotu.