Grenadýrmarš s tempehem - jídlo chudých moderně

30.01.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Grenadýrmarš nebo také "Granátnícký pochod" je jednoduchý pokrm, který znáte možná od svých babiček. Původ jídla sahá až do období napoleonských válek, kdy měla armáda problémy se zásobováním a kuchaři k dispozici pouze těstoviny a brambory. Jídlo se pak předávalo z generace na generaci s jeho různými chuťěmi a vylepšeními.

Jsou známe verze s paprikou, houbami, pro "bohatší" pak s uzeným, slaninou či kouskem klobásy. Tak proč nezkusit verzi s [TEMPEHEM](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/tempeh "TEMPEHEM") :-)

Přesné množství brambor a těstovin neřešte, oproti bramborám se ale většinou dává poloviční množství těstovin.

Na 4 porce budete potřebovat

Postup

  1. Na oleji orestujte cibuli do zlatova a přidejte na jemno pokrájený tempeh.
  2. Zasypte červenou paprikou, krátce promíchejte a přidejte uvařené brambory a uvařené těstoviny.
  3. Vše důkladně promíchejte, ochuťte solí a pepřem, případně ještě paprikou.

Výhodou této verze receptu je dostatečný obsah bílkovin. Přidáte-li navíc na talíř k tomuto jídlu zeleninu, buď čerstvou nebo ve formě [pickles](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/pickles "pickles"), snížíte tím celkovou glykemickou nálož jídla.