Gnocchi se sladkokyselým dušeným zelím a opečeným tofu

04.08.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

 Ingredience na 4 porce

Na zelí

 Postup

  1. Nejdříve si dám dusit zelí. Cibuli nakrájím na drobno a orestuji ji na tuku mírně do zlatova. Přidám propláchnuté překrájené kyselé zelí a oloupané na hrubo nastrouhané jablko. Ochutím solí, přidám lžičku tmavého cukru, drcený kmín a krátce zarestuji. Podliju malým hrnkem vývaru a dusím pod pokličkou na mírném stupni alespoň 30 minut. Pokud chci zelí kyselejší, doladím ho na závěr troškou jablečného octa. Zelí nijak nezahušťuji.

  2. Noky připravím podle návodu. Když mám čas, dělám buď domácí noky nebo rychlejší halušky.

  3. Tofu osuším papírovou utěrkou a nakrájím na malé kostičky. Ty krátce opeču na tuku do zlatova. Kostičky tofu dle situace doladím kořením.

  4. V hluboké pánvi nebo hrnci důkladně promíchám noky se zelím a na talíři ozdobím opečeným tofu. Hotovo!

 TIP č. 1

Místo tofu můžete použít kostičky nakrájeného tempehu. Pro tento recept doporučuji uzený. Skvěle vyváží jemnou chuť noků.

 TIP č. 2

Pokud použijete přírodní tofu, doporučuji ho po krátkém opečení ochutit kořením. Vyzdvihnu zde jedno, které se hodí na "jídla se zelím". Koření VALACH je vyladěnou kombinací uzené a lahůdkové papriky, cibule, česneku a bylinek. Typově se hodí do tradičních "zelných" jídel, dokáže však i z bílého nevýrazného "sojového sýra" vykouzlit atraktivní zdroj bílkovin.

> ☝️Další recept na noky? Doporučuji vyzkoušet tyto noky se smetanovou houbovou omáčkou.