Fitness dortík ze Skyru

28.03.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Klasická cheesecaková náplň je sice nebesky lahodná a dokonale krémová, její kalorická hodnota už ale nemusí korespondovat s cíli, které někdo má. Dopřejte si kousek něčeho sladkého a přitom do sebe zbytečně nedostávejte větší množství tuku, cukru a bílé mouky.

Místo sušenek z bílé mouky zapojte granolu a místo smetanvého sýra tradiční islandský mléčný výrobek Skyr, který má minimální množství tuku, přitom hodně bílkovin.

Budete potřebovat

Na korpus do kulaté formy cca průměr 24 cm

Na náplň

Postup

  1. V robotu nadrťte na jemno granolu nebo křupavé mussli. Důkladně promíchejte se 2 lžícemi kokosového tuku. Cílem je vytvořit lehce lepivou hmotu, kterou vsypete do formy a pomocí dna skleničky upěchujete. Tento korpus předpečte na 190 stupňů po dobu asi 7 minut.
  2. Připravte si náplň. Nejdříve ušlehejte 4 celá vejce do husté pěny. Buďte trpěliví, trvá to 3 až 5 minut. Pak postupně jemně zašlehejte Skyr a med nebo jiné sladidlo. Pro lahodnější chuť přidejte pár kapek vanilkového extraktu.
  3. Náplň vlijte do předpečeného korpusu a pečte na 175 stupňů asi 45 minut.
  4. Nechte ve formě vychladnout alespoň 10 minut a nožem pak objeďte kolem dokola, abyste měli jistotu, že se forma oddělila.

Velmi jednoduchá příprava, výborný výsledek :)

TIP

Můžete vyzkoušet i jiné varianty a místo části Skyru použít řecký jogurt nebo nízkotučný tvaroh.