Domácí šunková pěna

20.02.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Když jsem zas přemýšlela nad tím, co já těm dětem namažu na chleba, aby to nebylo pořád dokola, tak mě napadla šunková pěna. Měla fakt úspěch. Stojí za to vyzkoušet :-) Šunkovou pěnu či pomazánku lze vyrobit z různých ingrediencí. Mně se nechtělo dávat větší množství másla či sladkou smetanu, proto jsem zvolila následující kombinace.

Budete potřebovat

Množství na 1 mističku pomazánky

Postup

  1. Šunku nakrájejte na jemno a pak pomocí sekáčku či tyčového mixéru rozmixujte spolu s máslem a žervé na kaši.
  2. Přidejte asi 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, až dosáhnete žádoucí konzistence.

Mažte na pečivo, knackebroty nebo křupací chlebíky.

TIP

Do receptu jsem nezapomněla připsat sůl, žádnou jsem tam nedala. Jak šunka, tak žervé nějakou sůl obsahuje a to bohatě stačí.

Když šunkovou pěnu, tak jedině tu domácí. Ta kupovaná obsahuje většinou kromě vepřového sádla, cukru a dalších "éček" i červené barvivo Košenilu, které je považováno za rizikové. No proto je ta kupovaná šunková pěna tak hezky růžová. O co ale jde? O barvu nebo o zdraví?