Knedlík zdravěji - ze špaldové a kukuřičné mouky

05.01.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Na sobotu jsem obdržela "požadavek" - kuře na paprice. Jelikož ráda zkouším nové věci, vymýšlím a experimentuji, tak jsem se rozhodla vyrobit zdravější knedlíky za použití polohrubé kukuřičné mouky, kterou jsem koupila ve zdravé výživě bez konkrétního plánu. Podobným způsobem lze zkoušet různé verze knedlíků, záleží pak tedy jen na chuťových preferencích. Tyhle špaldovo-kukuřičné u nás sedly celé rodině :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Všechny ingredience zpracujte a nechte vykynout těsto. Můžete vše udělat ručně, pokud však máte domácí pekárnu, stačí zapnout program "těsto" a máte to bez námahy.
  2. Po vykynutí těsto rozdělte na 2 bochánky a vyválejte z každého knedlík. Já se snažím dělat válečky úzké, protože vařením dost nabydou, tak aby vám z toho nevznikly nějaké koule :-)
  3. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi 20 minut. Po 10 minutách každý knedlik v hrnci obraťte. Můžete je připravit i v páře na "utěrce", jak to dělávaly naše babičky.

Knedlíky jsou jak konzistencí, tak chutí úplně jiné, než ty klasické. Oproti knedlíkům z bílé mouky však obsahují více vlákniny, živin a méně lepku. I když jsou zdravější, tak jsou to pořád knedlíky, určitě je tedy lepší nesníst jich 6 :-)