Domácí játrová paštika snadno a rychle

16.11.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tato paštika je vlastně jednoduchá pomazánka z jater. Tradiční příprava paštiky je náročnější a více zdlouhavá. Játra a maso se ochucují syrové a ve speciální formě, často vyložené slaninou, se pečou v troubě ve vodní lázni. Pokud ale máte chuť na paštiku a ty kupované se vám díky jejich složení příčí, je tato rychlá játrová paštika dobrým řešením.

Budete potřebovat

(množství na 2 skleničky paštiky)

Postup

  1. Játra omyjte, očistěte a rozkrájejte na kousky
  2. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, nebo klasicky sádlo a osmahněte pokrájenou cibuli.
  3. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte játra a chvíli restujte.
  4. Až se játra zatáhnou, přilijte brandy a nechte bez pokličky provařit cca 2 minuty.
  5. Stáhněte plamen a přidejte koření – sůl ,pepř, tymián a drcený kmín. Restujte další 2 minuty.
  6. K játrům přilijte cca 150 ml smetany a společně 5 - 10 minut provařte na mírném plameni. Ke konci přidejte 2 stroužky drceného nebo pokrájeného česneku. Játra jsou hotová rychle, takže se to s dobou přípravy nemusí přehánět.
  7. Směs nechte trochu zchladnout a rozmixujte ji na pastu, kterou přendejte do skleniček.

Paštika v lednici vydrží týden, pokud ji nebudete jíst hned, nebo ji třeba někomu vezete, je vhodné paštiku zvrchu zalít sádlem. Sádlo vytvoří přirozenou zátku a ochranu proti bakteriím, které by se jinak k paštice lépe dostaly.

TIP

Pokud je na vás paštika příliš játrová a hutná, je možné ji nastavit třeba trochou žervé a udělat ji více lehčí a pomazánkovou.

Co se týče kvality paštik, většinou je to o ceně. U levných paštik často platíte především za sádlo, kůži a éčka.

Složení jedné paštiky z obchodu

Masový vývar, vepřové sádlo, vepřová kůže, vepřová a drůbeží játra, cibule, sůl, bramborové vločky, rostlinná a živočišná bílkovina, cukr, glukózový sirup, chlorid sodný, stabilizátory a emulgátory – karagenan, E 412, E450, E471, E500, konzervanty – E250, E262, E120, zvýrazňovač chuti E621, E330, směs koření.

Tak co – přešla vás chuť?

U paštik se rozhodně vyplatí číst etikety …

Kamila