Domácí hranolky pro děti

13.12.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Ano, můžete koupit v obchodě kilový pytlík hranolků do trouby, stejně jsou ale předsmažené v bůhvíjakém oleji a chuti těch domácích se ani náhodou nevyrovnají. Domácí jsou prostě ...domácí :-)

Budete potřebovat

Postup

  1. Z větších brambor vykrájejte podobně tlusté hranolky. Nejlepší je brambor nakrájet na silné plátky a z každého plátku pak vykrojit 2-3 hranolky dle velikosti brambory.
  2. Vzniklé hranolky krátce povařte. Můžete je udělat i nad párou. Bude jim stačit bohatě 5 minut. Nesmí být syrové, ani moc uvařené, protože by se rozpadaly ...
  3. Hranolky nechte okapat a oschnout.
  4. Plech či pekáček si vyložte pečícím papírem, ten lehce potřete olejem. Vyskládejte na něj hranolky, můžete je mašlovačkou ještě lehce zeshora potřít olejem, budou pak více křupavé.
  5. Pečte na 180 (horkovzduch) až 200 (elektrika) stupňů v předem vyhřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
  6. Na závěr je pak osušte pomocí papírové utěrky. Já jsem je ani nesolila ...

K hranolkám je vhodné dětem atraktivně nakrájet zeleninu. My jsme k hranolkám udělali ještě malé okurkové hranolky :)

Děti si hranolky mohou namáčet nejlépe do domácího kečupu. Pokud kečup kupujete, tak sledujte, aby byl bez konzervantů a zbytečných přísad. Vodítkem kvality kečupu je rovněž údaj, kolik gramů rajčat bylo potřeba na výrobu 100g kečupu. Běžně se prodávají kečupy s hodnotou 165g rajčat na 100g kečupu, lze sehnat i kečup, který obsahuje přes 300g rajčat na 100g kečupu (Otma). Určitě neuděláte chybu koupí kečupu kvality BIO, nevýhodou je však vyšší cena.

Hranolky je dobré také namáčet do smetanového dresingu vyrobeného z kysané smetany, můžete do něj nastrouhat najemno sýr a přidat oblíbené bylinky.

Všechny odkrojky a zbytky, které vznikly z vykrajování hranolků můžete využít na další jídla - do polévky, na bramborovou kaši, na bramborové placky apod. :)