Křupavá domácí ciabatta s olivami - snadný postup

08.10.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Příprava opravdu tradiční ciabatty má svůj speciální, přesně daný postup, který je také na čas náročnější. Přesto si můžete dopřát chuť tohoto křupavého a chutného pečiva a mít s ním minimum práce. Vyzkoušela jsem to, povedlo se a rozhodně je několikanásobně lepší než předražené malé rádoby ciabattky ze supermarketů.

Nejjednodušší je připravit si těsto v domácí pekárně, která zařídí jak hnětení, tak kynutí, zvládnete to ale i klasickým postupem pomocí mísy a vařečky a ještě přitom posílíte pažní svalstvo :-)

U tohoto receptu jsem neměla žádné ambice zkoušet celozrnnou mouku a podobně, od toho mám své domácí chleby na tisíc způsobů. Ciabatta je prostě tradiční italský chléb z bílé hladké mouky...

Tady máte návod, jak ciabattu (olivový bílý chléb) dělám já, pokaždé se povede a rozhodně nezbyde...

Budete potřebovat

Postup

  1. Pro domácí pekárnu - do domácí pekárny nejdříve nalijte vodu a olivový olej, pak vsypte mouku, sůl, droždí. Zapněte program „těsto“.
  2. Klasický postup – z uvedených surovin vypracujte v míse vařečkou těsto a nechte ho v teple kynout cca 45 minut.
  3. Jakmile je těsto hotové, přendejte si ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprašte moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
  4. Rozdělte ho na dva bochánky.
  5. Bochánky roztáhněte prsty do stran a případně posypte nasekanými olivami.
  6. Bochánky přeložte z jedné a z druhé strany, jako když se dělá štrůdl a vytvarujte večky.
  7. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 230 stupňů po dobu 30 minut. Barva vám napoví, že je hotovo.

TIPY

Stačí to jednou vyzkoušet a zjistíte, že to je fakt jednoduché a rychlé.