Křupavá domácí ciabatta s olivami - snadný postup

11.02.2019 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Příprava opravdu tradiční ciabatty má svůj speciální, přesně daný postup, který je na čas velmi náročný. I tak si ale můžete dopřát chuť olivového bílého chleba ve stylu ciabatty a mít s ním minimum práce.

U tohoto receptu jsem neměla žádné ambice zkoušet celozrnnou mouku, od toho mám své domácí chleby na tisíc způsobů. Ciabatta je prostě tradiční italský chléb z bílé hladké mouky...

Budete potřebovat

Postup

  1. Pro domácí pekárnu - do domácí pekárny nejdříve nalijte vodu a olivový olej, pak vsypte mouku, sůl, droždí. Zapněte program „těsto“.
  2. Klasický postup – z uvedených surovin vypracujte v míse vařečkou těsto a nechte ho v teple kynout cca 45 minut. Jakmile je těsto hotové, přendejte si ho na pomoučenou pracovní plochu a lehce poprašte moukou, aby se na povrchu příliš nelepilo na prsty. Jinak je správné, že těsto má lepivou konzistenci.
  3. Rozdělte ho na dva bochánky. Roztáhněte je prsty do stran a případně posypte nasekanými olivami. Bochánky přeložte z jedné a z druhé strany, jako když se dělá štrůdl a vytvarujte večky.
  4. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na cca 230 stupňů po dobu 30 minut. Barva vám napoví, že je hotovo.

Pokaždé se povede a nikdy nezbyde :)