Dhal z fazolí adzuki - s rýží basmati a vejcem

07.06.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Mezi mé oblíbené luštěniny vždy patřila hlavně cizrna, velké bílé máslové fazole a červená čočka. Pak jsem objevila fazole Adzuki a "už je nedám".

Uvařené fazole lze jednoduše použít do různých receptů. Hodí se třeba na topinky, když z nich uděláte tuto pikantní pomazánku.🙂

Fazole Adzuki jsou oblíbené zejména v čínské a japonské kuchyni. Dle dostupných informací patří mezi lépe stravitelné luštěniny a vynikají vyšším obsahem antioxidantů.

Adzuki se "dobře vaří". Stačí je přes noc namočit, vodu pak slít a vařit v NEosolené vodě do měkka, což trvá asi 45 minut. Výhodou těchto fazolí také je, že i po uvaření pěkně drží tvar, takže se dají využít i jako příloha, případně jako jedna z ingrediencí do salátů.

Ingredience

Postup

  1. Na oleji orestuji cibuli do zlatova, na chvíli přidám i na jemno nasekaný česnek, nechám rozvonět, přidám kari pastu nebo koření, rozmíchám. Vliju rajčata a zároveň přidám uvařené fazole adzuki.
  2. Podle chuti rajčat osolím, opepřím, lze doladit troškou přírodního cukru nebo alternativou.
  3. Vařím 10 až 15 minut. Když chci více kašovitou konzistenci, 2x ponořím do směsi tyčový mixér. Nakonec přidám na dochucení zelený koriandr nebo jiné bylinky.

Nejčastěji podávám s rýží basmati, pro větší porci bílkovin se k jídlu hodí vařené vejce z volného chovu.

> Fazolí je mnoho druhů, další variantou je třeba tento rychlý a jednoduchý recept na pikantní bílé fazole v rajčatové omáčce s cuketou a farmářskou šunkou.

Za mě vynikající způsob, "jak sníst" porci luštěnin. 🙂