Cuketová omáčka na těstoviny

25.11.2013 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Koupila jsem 3 cukety, že z nich něco vymyslím. V plánu byla cuketa v sýrovém těstíčku s brambory. Když jsem ale zjistila, že je 1 hodina a s obědem jsem ještě nezačala (ne, že bych byla líná, ale doma vládne šestinedělí), musela jsem najít rychlejší alternativu. Volba padla na cuketovou omáčku s těstovinami. Jídlo bylo za 15 minut hotové.

Budete potřebovat

(základní recept, cca na 4 porce)

Postup

  1. Cukety omyjte a nastrouhejte je nahrubo, popř. nakrájejte na drobno. Neloupejte je ...
  2. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidejte cukety. Míchejte, chvíli restujte.
  3. Přidejte na chuť zeleninový bujón bez glutamátu (já používám BIO sypký), popř. trochu soli, bazalku a oregano. Komu nevoní oregano, dejte jen bazalku popř. jakékoliv jiné zelené bylinky. Cuketa je sama o sobě celkem nevýrazná, takže se k ní hodí jakékoliv zelené koření.
  4. Nepřidávejte žádnou vodu, jinak byste si z toho udělali spíš polévku. Cuketa sama vodu pustí.
  5. Duste do změknutí cukety max. 10 min. a před koncem tepelné úpravy přidejte stroužek česneku.
  6. Zjemněte zakysanou smetanou a rozmixujte.

TIPY

Já sama jsem měla pochybnosti, jak bude omáčka chutnat (v lednici to jistilo palačinkové těsto), ale talíře byly prázdné a za mě je to další jednoduchý způsob, jak zpracovat cukety.