Zdravý celozrnný banánovo-jablečný koláč

04.01.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Celozrnný, s bohatou ovocnou náplní, navíc se skvěle chutnající drobenkou, jejíž fígl spočívá v ovesných vločkách. Další můj pokus, který rozhodně vyšel. Recept vznikl o vánočních svátcích, kdy jsme měli odjíždět pryč a doma jsem měla spoustu zralých banánů, ale jenom 3 jablka. Napadlo mě tedy banány tímto způsobem zpracovat. Dodávají moučníku zase novou, zajímavou chuť a také vláčnost...

Budete potřebovat

Na těsto

Na náplň

Na drobenku

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto zpracujte dohromady. Pak ho prsty vymačkejte do kulaté formy nebo menšího pekáčku.
  2. Na náplň si nakrájejte banány na kolečka a jablka na drobnější kousky nebo plátky, je možné je také na hrubo nastrouhat.
  3. Přidejte rozinky a skořici dle chuti a případně trochu doslaďte.
  4. Pak už si jen přichystejte drobenku tak, že budete mezi prsty mnout ingredience na drobenku, až se vše spojí a vytvoří hrudky. Ty pak rozdrobte na samý vrch moučníku.
  5. Pečte asi na 180 stupňů 35 – 40 minut.

Banán místo vejce?

Ano, pokud vejce nemáte nebo nemůžete, můžete jej nahradit v moučníku banánem. Vejce mají při pečení samozřejmě svoji úlohu, to, že se bez nich ale pečení neobejde je jen předsudek a zvyk. Zkuste upéct obyčejnou bábovku bez vajec, do těsta jen přidejte navíc rozmixovaný banán (nebo 2).