Celestýnské nudle do polévky - atraktivní alternativa nudlí

16.06.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Co jsou to vlastně celestýnské nudle? Řadí se mezi tzv. vložky do polévky, které se připravují mimo polévku. Jsou to různě ochucené svítky, vaječná sedlina, fritátové nudle, krutony, orestované strapačky z vaječného těsta a vloček.

Různé vývary připravuji často a někdy se stane, že dojdou nudle a nechce se mi dělat domácí krupicové knedlíčky. Na řadu tedy přijdou celestýnské nudle, které vypadají atraktivně a mají díky opečenému těstu zase jinou chuť.

V principu se jedná o slané palačinkové těsto, které je jen o trochu řidší, aby byly palačinky tenké a nudle "poddajné".

Mouku lze použít jak hladkou, jemně mletou, tak polohrubou a kombinovat druhy tak, aby se při obracení palačinka netrhala.

 Ingredience

asi 4 palačinky, nudle na "hrnec polévky"

 Postup

  1. Vejce rozmíchám s mlékem, trochu osolím a postupně přidávám mouku, až vznikne úplně hladké řidší těsto.
  2. Těsto nechám odležet alespoň 15 minut, aby mělo ideální konzistenci a dobře se s ním pracovalo. Mělo by mít takovou hustotu, aby šlo po pánvi rozlít v tenké vrstvě. Tedy o něco málo řidší než na klasické palačinky.
  3. Nepřilnavou pánev zahřeju na střední stupeň, vytřu přepuštěným máslem a vliju malou naběračku těsta, které krouživým pohybem rozprostřu po pánvi. Když ze spodu zatuhne a lehce zezlátne, palačinku otočím a opeču krátce i z druhé strany.
  4. Hotové palačinky dám na sebe a nakrájím nejdříve na pruhy, pak na nudličky silné asi půl centimetru.
  5. Celestýnské nudle nechám v míse a každý si je dá do polévky až u jídla. Jinak by se "nacucaly" a už to pak není ono.🙂

 TIP č. 1

Do těsta můžete zakomponovat i hrst čerstvé nasekané petrželky či jiné oblíbené bylinky. Já do něj občas dávám i špetku kvalitní kurkumy, která výsledné nudle úžasně rozzáří.

TIP č. 2

Pokud potřebujete těsto na celestýnské nudle připravit v bezlepkové verzi, osvědčila se mi kombinace "půl na půl" této Univerzální směsi bez lepku od Labety a jednodruhové bezlepkové mouky, jako např. KUKUŘIČNÁ nebo POHANKOVÁ.

> ☝️Vyzkoušejte také tento kuřecí vývar s domácí strouhanou zavářkou. Lze do ní zakomponovat různé alternativní mouky.🙂