Celerové hranolky z trouby

01.04.2015 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Mnoho lidí používá celer velmi omezeně. Hodí kousek do polévky a tím to končí. Je fakt, že chuť syrového nebo naopak rozvařeného celeru není pro každého. Existuje ale tolik jiných možností "co s celerem". Zkuste třeba tuto [celerovo-mrkvovou pomazánku](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-celerovo-mrkvova-pomazanka "celerovo-mrkvovou pomazánku"), nebo nastrouhejte trochu celeru do [rybičkové pomazánky](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/zdrava-rybickova-pomazanka-se-zeleninou "rybičkové pomazánky"). Další výbornou volbou je i obalovaný celer nebo tyto celerové hranolky z trouby :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Celer překrojte na půl, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné plátky.
  2. Ty pak nakrájejte na hranolky. Počítejte, že se celer pečením scvrkne, hranolky mohou tedy být klidně tlustší.
  3. Hranolky vhoďte do vroucí vody a opravdu jen krátce povařte. Maximálně 2 minuty. Jinak by změkly a mohly by se zbytečně lámat.
  4. Až budou suché, smíchejte je s olivovým olejem a kořením dle chuti.
  5. Pečte asi na 200 stupňů do zlatova. Je to asi 30 minut.
  6. Odložte na papírovou utěrku a odsajte přebytečný tuk.

TIP

Chuť celerových hranolek je spíše sladká, jemná. Zajímavý chuťový kontrast proto vytvoříte s nějakým domácím kyselejším dipem. Stačí jen smíchat zakysanou smetanu s bylinkami, hořčicí a přidat trochu balsamikového octa. Chuť dipů může skvěle vyladit i trocha kvalitního kečupu nebo česneku.