Polévka z pečeného celeru s hustým jogurtem a praženými ořechy

20.11.2018 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

V létě z celeru ráda připravuji tuto celerovo mrkvovou pomazánku, v zimě je vhodnější a lépe stravitelný ve formě teplých jídel.

Na 1 velkou porci budete potřebovat

Postup

  1. Celer oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm kusy a dejte péct na 180 stupňů buď do trouby nebo nějakého elektrického hrnce. Trvá to asi 35 minut. Při pečení ho zakápněte olivovým olejem, osolte, případně ochuťte jemným oblíbeným kořením. Já jsem použila koření ze sušené zeleniny a kmín. Když už celer peču, tak minimálně půlku větší bulvy. Část odeberu na polévku, zbytek se dá sníst k večeři třeba s česnekovým tvarohem nebo podušenou rybou.
  2. Upečený celer rozmixujte s vodou nebo vývarem do hladké konzistence. Nejlépe toho docílíte v mixéru.
  3. Horký celerový krém vlijte do misky a přidejte lžíci hustého jogurtu. Ozdobte krátce opraženými ořechy. Použila jsem lískové, výborné jsou i vlašské, pekanové nebo také dýňová semínka.
  4. Na závěr ještě zakápněte olejem lisovaným za studena, aby byla polévka nutričně hodnotnější.

Tento celerový krém chutná dětem, chlapům, zasytí, zahřeje, přitom v základu obsahuje minimum kalorií.

Pokud byste chtěli celerový krém udělat pro menší děti, tak samozřejmě vynechte ořechy, místo toho obohaťte polévku o tepelně upravený žloutek a lžičku oleje lisovaného za studena.