Čardášová polévka z rajčat a paprik - zahuštěná krupicí a rozšlehaným vejcem

06.03.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Nápad uvařit tuto polévku vznikl tak, že jsem brouzdala po jídelníčcích školních jídelen. Dělám to ze 2 důvodů. Jeden je profesní, kdy mě zajímá "co kde jak" z pohledu výživy, druhý je osobní, kdy své dceři vařím do školy domácí obědy, protože musí dodržovat bezlepkovou stravu. Tak se chci občas inspirovat, co to v těch jídelnách vlastně vaří.

Zaujal mě název "čardášová polévka". Tak jsem zkoumala, hledala, až jsem se dobrala receptu tradiční západoslovenské kuchyně. Recept jsem si upravila jen lehce. Praxe mi ukázala, že je dobré dát na zahuštění méně krupice a naopak přidat trochu koření, když chci pikantnější chuť.

Tak tady je recept 🙂

 Ingredience

 Postup

  1. Nakrájím si na drobno cibuli, papriku na proužky a rajčata na kousky. Cibuli orestuji do zlatova, do hrnce dám papriky, rajčata a zaliju vývarem. Osolím a opepřím. Vařím do změknutí zeleniny. Já jsem vařila docela dlouho, určitě 45 minut.
  2. Když je zelenina dostatečně měkká, polévku dochutím a zahustím. Když chci, aby byla lehce pikantní a výrazná, přidám maďarské koření.
  3. Polévku zahustím nejdříve krupicí. Tu jen rovnoměrně rozsypu do polévky, promíchám a nechám několik minut provařit.
  4. Vejce rozklepnu do malého hrnku, prošlehám a postupně ho pramínkem rovnoměrně vliju do polévky. Pak ještě polévku krátce prošlehám vidličkou. Vejce nechám zdrcnout a odstavím ze zdroje tepla.
  5. Na závěr do polévky přidám nasekanou petrželovou nať. Hotovo!

 TIPY

> ☝️A co zkusit polévku s rajčaty v krémové verzi? Doporučuji tuto dýňovo-rajčatovou polévku s mozzarellou.🙂

Ať vás polévky zahřejí!🙂