Bramborový salát s celerem jako příloha

11.02.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Bramborové saláty mám ráda obecně jednoduché. Nepřeplácané. Brambory vždy ráda doplním o 1 ingredienci, která ze salátu udělá pokaždé jiné jídlo. Nejčastěji to jsou ředkvičky, hrášek, pórek, jablko nebo celer. Celer do salátu připravuji na pánvi, má pak výbornou chuť i konzistenci.

U tohoto salátu záměrně nepíšu přesné množství ingrediencí. Brambory s celerem totiž můžete dát "půl na půl", nebo dát více brambor nebo naopak více celeru. Jak to potřebujete. Ať už z hlediska chuti nebo nutričního.

Salát je potřeba chuťově vyladit. K tomu bohatě postačí sůl, pepř, citronová šťáva a trocha typické chuti majonézy. Majonézu si můžete doma vyrobit sami z kvalitních ingrediencí, nebo na trhu vybrat takovou, která vám sedne. Já mám v lednici vždy jednu majonézu "vegan", chuťově jsou mezi nimi rozdíly. Je třeba zkoušet. 🙂

Ingredience

Postup

  1. Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Nechám je vychladnout a dostatečně odležet.
  2. Celer překrojím na půl, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Aby byly stejně velké jako ty bramborové. Celer pozvolna opeču na troše tuku, míchám, osolím a na chvíli přiklopím pokličkou. Průběžně míchám, až bude celer měkký. Musí zůstat pevný na skus. Nechám ho vychladnout.
  3. Brambory nakrájím na malé kostičky nebo je protlačím přes mřížku. Cibuli nakrájím na drobno a spařím v sítku vroucí vodou. Smíchám s celerem a bramborami. Dochutím solí, pepřem, citronovou šťávou a vše propojím pomocí menšího množství majonézy. Typ dle preferencí. Majonéza s jogurtem, light, vegan...
  4. Salát nechám odležet v lednici a pak zdobím řeřichou.

☝️Řeřicha výborně chutná také v tomto vajíčkovém salátu.

Ať se vám saláty povedou! 🙂