12.10.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz
Ráda zkouším různé staročeské recepty. Zajímají mě díky své jednoduchosti. Jedním z nich jsou bramborové placky, známé také jako bramborové pekáčky, které se připravovaly na plotně. Část bílé mouky jsem nahradila celozrnnou špaldovou, vynechala sádlo a výsledek skvělý. U přípravy tohoto jídla se najde i zábava pro děti - dcera válela placky, pak si je sama natřela máslem i povidly a jak jí chutnaly! :)
V originálu se tyto placky, nazývané také jako "pekáčky" z obou stran potírají sádlem, to jsem si ale raději odpustila, hlavně taky proto, že puch sádla mi nedělá úplně dobře ;)
Bramborové těsto má tendenci řídnout, když ho necháte déle odstát. Nejlepší je tedy placku vyválet a hned s ní na pánev.
Přesné množství mouky nelze určit, záleží vždy na bramborách, kolik jí budete potřebovat.
Placky můžete plnit stejně, jako palačinky. Kromě povidel se často plní i mákem, který je velmi bohatým zdrojem vápníku. A abych nezapomněla - povidla jedině bez chemické konzervace ...
Jsou výborné, měkké a vláčné... Ať se vám povedou!