Borůvkový tvarožník

11.08.2021 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Tvarožník "ze 2 tvarohů" je můj oblíbený dezert, kterému jsem dala už mnoho podob.

Teď mi padly do oka borůvky. Ty větší pevnější "kanadské". Místo, abych jimi tvarožník posypala, zamíchala jsem je do těsta...

A aby byl dezert ještě lepší, vytvořila jsem pod tvaroh takovou jednoduchou krustu ze strouhaného kokosu, která tvarožník dostane chuťově zase jinam.🙂

Aby šel tvarožník včetně spodní vrstvy hezky nabrat a servírovat, doporučuji nechat ho nejdříve pořádně vychladnout.👍

Pro tento případ mi vyhovuje jemný tvaroh "z vaničky". Tvarožník skvěle chutná i z nízkotučného tvarohu. Extra krémovou chuť mu však dodá více tučný kvalitní tvaroh. Záleží na vás, pro jaký účel budete péct.🙂

 Ingredience do střední kulaté formy 24 cm

Na spodní krustu

 Postup

  1. Kokos smíchám s rozpuštěným máslem, lehce osladím a vsypu do formy. Lžící rozprostřu a umačkám do pevna. Hmotu dávám jen do spodu, boky formy nechávám volné.
  2. Vejce spolu se sypkým oslazovadlem vyšlehám do pěny. Přidám tvaroh, lehce rozpuštěné máslo, kypřící prášek a krupičku.
  3. Do tvarohového těsta vmíchám borůvky a naliju do formy na kokosový základ.
  4. Peču na 180 stupňů asi 40 minut. Krájím až po vychladnutí a ztuhnutí.🙂

 TIP

Místo borůvek můžete použít i jiný druh ovoce. Zajímavě tvarožník chutná třeba s modrým hroznovým vínem bez pecek.👍

> ☝️Chcete využít tvaroh, ale nemáte borůvky? Doporučuji vyzkoušet tento báječný tvarohový závin s jablky.🙂

Ať se vám moučníky s tvarohem povedou!🙂