Bezlepkové těstoviny s omáčkou z drcených rajčat, pancetty a cizrny

29.02.2020 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Rajčatové omáčky mám nejraději ze zralých čerstvých rajčat. Když ale není sezóna, perfektně poslouží i ta drcená konzervovaná. Jak už jsem psala v mnoha receptech, sekaná či drcená rajčata se vyplatí koupit v co nejlepší kvalitě, na chuti je to znát.

Cizrnu nejčastěji kupuji jako "suchou" základní surovinu. Přes noc ji namáčím, pak vařím. Část použiju do těstovin, část na hummus a tak dále. V zásobě mám ale také vždy 1 cizrnu hotovou. Dá se koupit buď v konzervě nebo ve skle. Je ihned k použití a to se hodí. Jako třeba v tomto receptu.

Na 4 porce Potřebujete

 Postup

  1. Na olivovém oleji orestuji pancettu, vliju drcená rajčata, slitou cizrnu, osolím, trochu opepřím a nechám bez pokličky max 10 minut společně provařit. Ke konci ochutím česnekem a nasekanou zelenou petrželkou.
  2. Zatímco připravuji omáčku, uvařím ve větším množství osolené vody těstoviny dle návodu. U bezlepkových těstovin je třeba hlídat dobu varu tak, aby se nerozvařily a zůstaly "na skus".

> Dalším rychloreceptem, kde lze využít "zásoby, které jsou kdykoliv po ruce", jsou třeba tyto těstoviny s tuňákem a rajčaty. I v zimním období je prospěšné talíř s těstovinami trochu ozelenit, například řeřichou z parapetu.

Omáček na těstoviny se v dnešní době dá koupit hotových opravdu mnoho. Nikdy ale neprovoní kuchyň tak, jako když uděláte domácí a použijete čerstvý česnek.