Bagetky po provensálsku - inspirováno italskou bruschettou

25.04.2012 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Spojení chuti rajčat, rukoly, česneku a provensálského koření vás nadchne.

Bagetky po provensálsku, jak jsem si je nazvala, jsou prostě výborné a mnoha strávníky prověřené :)

Budete potřebovat

Postup

  1. Bagetky rozřízněte napůl a nasucho opečte (v troubě, v topinkovači, na pánvi).
  2. Opečené bagetky potřete směsí olivového oleje a provensálského koření.
  3. Na každou bagetku dejte směs z na jemno pokrájených rajčat, rukoly a podrceného česneku, kterou jste dle chuti osolili a opepřili.

Nejlepší jsou teplé a křupavé, takže je dobré je rovnou sníst. Když jsem tyto bagetky připravovala pro více lidí, tak se mi zatím nikdy nestalo, že by někde zůstaly ležet a já byla s výrobou v předstihu. Jsou tak dobré, že mizí závratnou rychlostí :)

Něco málo o bruschettě, kterou jsem se inspirovala

Bruschetta je základní italský teplý předkrm. V originální verzi se jedná pouze o opečený bílý chléb potřený česnekem a olivovým olejem, lehce osolený, případně opepřený. Pak jsou různé verze s rajčaty, s houbami apod. Tento recept bych si nedovolila nazvat bruschettou, protože to klasická bruchetta opravdu není. Dokáže mě vytočit, co vše někde v „restauracích“ vydávají za bruschettu. Třeba neidentifikovatelnou chuťově nezajímavou směs na opečeném nasládlém „tousťáku“ :) To je takový problém v dnešní době sehnat dobrý bílý chléb? Není. Když je běžné v restauraci používat kupovaný dressing, tak proč neudělat bruschettu z baleného toustového chleba...To si ji raději udělejte doma :)

Dobrou chuť!

Autor: Kamila Metzová