Arašídové mini marokánky - rychlé vánoční cukroví

29.11.2022 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Cílem tohoto receptu bylo vytvořit marokánky, na které nebudu muset mít po ruce mnoho druhů ořechů a kandovaného ovoce a budu moci zapojit svoji oblíbenou mandlovou smetanu.

Vsadila jsem tedy na nesolené arašídy a rozinky, které jsou běžně dostupné.

Všechny poměry jsem si vychytala tak, aby byly mini marokánky tak akorát ve všech směrech.

 Ingredience na 2 plechy

 Postup

  1. Smetanu, cukr, sirup a tuk postupně zahřeju a přivedu k varu. Zmírním stupeň a vsypu mouku. Míchám do zhoustnutí. Nechám trochu zchladnout a vsypu rozinky, případně brusinky a nasekané arašídy.

  2. Po vychladnutí nanáším lžičkou malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Každou hromádku trochu zplácnu.

  3. Peču na 180 stupňů do zezlátnutí, asi 25 minut. Ke konci kontroluji, jak to v troubě vypadá, aby se marokánky zbytečně nepřepekly.

  4. Ve vodní lázni si rozpustím hořkou čokoládu nebo kvalitní čokopecky na polevu a každou marokánku ozdobím. Někdy dávám polevu jen na oko, jindy zase nešetřím. Povrch marokánek pak ještě pro efekt dozdobím něčím kontrastním. Pěkně vypadají třeba nasekané pistácie. Hotovo!

TIP č. 1

Rozinky, kvalitní třtinový cukr, čekankový sirup, mouku, čokoládu a především různé druhy rostlinných smetan můžete objednat na stránkách české firmy s biopotravinamiCountrylife. U každého produktu najdete promyšlené tipy, kam, co a jak použít. Já sama se na těchto stránkách ráda inspiruji.🙂

 TIP č. 2

Marokánky můžete jen cikcak pocákat rozpuštěnou čokoládou, nebo jim dopřát poctivou vrstvu. Tím, že jsou samy o sobě sladké dost, skvěle k nim kontrastuje hořká čokoláda. Pokud nechcete, aby byla úplně tvrdá, cákněte do rozpouštějící se čokolády trošku smetany.

> ☝️Čekankový sirup zmíněný v receptu se vám bude hodit i na tyto mandlové sušenky