Cuketa v těstíčku - vyberte si pivní, sýrové či špaldové

08.08.2014 Kamila Metzová ‐ Vařila myšička ‐ www.varilamysicka.cz

Je léto, cukety se na nás valí ze všech stran. Jeden ze způsobů, jak lze cuketu využít, je obalit ji v těstíčku. Je to rychlejší než trojobal a můžete vymyslet spoustu variant. Já mám vyzkoušená tato 3 těstíčka. Na fotce je špaldovo-kukuřičné česnekové těstíčko. Obecná rada je, že na menší množství těstíčka použijte 1 vejce, na větší množství 2 vejce, konzistence nesmí být moc řídká (nic by se na cuketě neudrželo), ani moc hutná (aby z toho nebyla cuketa v palačince)

Budete potřebovat

Na pivní těstíčko

1 hrnek piva, 1 hrnek hladké mouky, 1 vejce, sladká paprika, sůl

Na sýrové těstíčko

Jako základ můžete použít buď pivní nebo klasické těstíčko, jen do něj na jemno nastrouháte kousek oblíbeného tvrdého sýra. Výborný je třeba italský Pecorino.

Na špaldovo-kukuřičné česnekové těstíčko

3/4 hrnku mléka (dala jsem rýžové), 2 vejce, 4 vrchovaté lžíce špaldové celozrnné mouky, 4 vrchovaté lžíce kukuřičné mouky, 2 stroužky česneku, sůl

Těstíčka si samozřejmě můžete ochutit dle libosti, dobře poslouží i různé směsi koření, hlavní je, aby byly bez zbytečných zvýrazňovačů chuti.

Postup

  1. Cuketu omyjte, neloupejte.
  2. Nakrájejte ji na kolečka. 5 milimetrů je málo, centimetr je zas moc, hůře se pak propečou. Něco mezi je tak akorát.
  3. Cuketu lehce osolte.
  4. Namáčejte ve vybraném těstíčku a smažte na troše oleje z obou stran do zlatova. Cuketa se krásně osmaží, aniž by nutně musela doslova plavat v oleji. Nepřilnavou pánev jen lehce poliju olejem, tentokrát jsem dala řepkový, který má celkem slušnou tepelnou stabilitu a hodí se i na smažení.
  5. Hotovou cuketu odkládejte na papírovou utěrku, zbavíte se tak přebytečného oleje.

TIP

Když na to přijde, lze se i obejít bez vajec, místo nich se do těstíčka přidá bramborový škrob rozmíchaný v mléce.

Takto připravenou cuketu můžete podávat třeba s bramborem a domácím jogurtovým dresingem nebo s čerstvou zeleninou.