Rychle / jednoduše / zdravě

Polévka s výbornými domácími knedlíčky

Malým dětem často děláme různé krémové polévky. Když jsou ale větší, můžeme děti zaujmout velkými knedlíčky.
Knedlíčková polévka

V době, kdy se dcera nechtěla nechat krmit, zároveň ale ještě byla malá na to, aby zvládla jíst polévku sama lžící, pro mě byla tato polévka jistotou snězeného obědu. Dítě je zaujato tím, co vše vidí v mističce a může samo ochutnávat různé kusy zeleniny.

Polévku s domácími knedlíčky můžete udělat rovnou do velkého hrnce pro celou rodinu, nejmenším odeberete stranou a pak můžete ještě případně dochutit.

Budete potřebovat

Na polévku

  • Kuřecí maso na vývar (nebo uvařit více masa a pak udělat rizoto)
  • Kořenovou zeleninu
  • Zelené bylinky, nové koření, bobkový list

Na knedlíčky (větší množství na celý hrnec polévky)

  • 130g hrubé mouky
  • 70ml mléka (nebo dle potřeby)
  • 1 vejce
  • 25g másla (1 lžice)
  • Hrst na jemno nasekané čerstvé petrželky (v zimě lze sušenou)
  • Na dochucení (sůl nebo přírodní zeleninové ochucovadlo)

Postup

  1. Kuřecí maso zalijte vodou, přidejte nové koření, bobkový list, případně trochu soli a uvařte do měkka. Dělám v papiňáku, takže to jde rychle.
  2. Někdo vaří maso rovnou se zeleninou, já ji přidávám až později, aby nebyla tak rozvařená. Můžete ji do polévky vhodit v celku, nebo už nakrájenou na kousky. Vždy přihodím třeba jednu celou mrkev, která má pak díky vývaru výbornou chuť a děti si ji sní jen tak samotnou.
  3. Nakonec do polévky zavařte pomocí lžičky knedlíčky, stačí jim asi 5 minut.

Jak na knedlíčky

V misce si smíchejte všechny ingredience na knedlíčky. Vždy záleží na mouce, jaké nakonec budou, proto je lepší do oka dostat tu správnou konzistenci a pak už se vždy povedou. Poprvé je třeba dobré zkusit ja zavařit jen do vody mimo polévku, abyste zjistili, jak na ně. Mně už se povedou vždy, nehrozí, že by se rozpadly, proto je už zavařuji rovnou do polévky. Naberu plnou lžičku těsta a ponořím do polévky. Musí to být rychlá práce :-)

Když se vám knedlíčky budou zdát moc tuhé, příště udělejte jen o trošku řidší těsto. Když pak vychytáte, jak je správně ochutit, udělají z každé polévky pravý domácí zázrak :-)

Vyzkoušeli jste recept? Chcete něco dodat? Můžete napsat komentář.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

katulik
Knedlicky jsem dnes vyzkoušela do zeleninove zasmažené polévky. Povedly se. Osobne mam raději ty tužší takže rozpadnouti nehrozilo. Mé oblíbené dělám ze do usmazene a lehce vychladne jisky zamíchám 2-3 vejce. Lžičkou vykrajuji anebo jen nakapu - záleží na hustotě těsta. :-)
 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?