Rychle / jednoduše / zdravě

Jednoduché máslové sušenky pro děti

Příprava těchto sušenek je opravdu jednoduchou záležitostí. Tentokrát jsem zkusila klasickou variantu z hladké mouky, ze které se dá následně vycházet pro další varianty sušenek. Podstatné je, že víme, z čeho jsou a necpeme do dětí zbytečná aditiva.

Budete potřebovat

  • 280g hladké mouky (lze i půl na půl s jemně mletou celozrnnou)
  • 200g másla (lehce povolené)
  • 3 lžíce agáve sirupu nebo obilného sirupu s neutrální chutí (pro menší děti rýžový)
  • na špičku lžičky soli (sůl zvýrazní chuť sušenek, pro malé děti lze vynechat)
  • vanilkový extrakt (vanilka je exotické koření, do roka raději nepodávejte)

Postup

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Jde to ručně, můžete si ale pomoci i robotem, který má hnětací háky.
  2. Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte váleček.
  3. Válečky zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.
  4. Válečky pak rozkrájejte na centimetrové plátky. Ty pak můžete ještě dotvořit pomocí razítek na sušenky. Já jsem si pomohla obyčejnou paličkou na maso, která má z jedné strany hroty. Ty utvořily na sušenkách tradiční efekt.
  5. Sušenky naskládejte na velký plech vyložený pečicím papírem. Trochu se zvětší, proto je neskládejte úplně těsně vedle sebe.
  6. Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Nesmí úplně zhnědnout, to už by byly spálené. Můžete je nechat zchladnout na plechu.
  7. Pokud chcete, aby vydržely déle, skladujte je v chladu ve vzduchotěsné dóze.

TIP

Toto množství mi úplně přesně vyšlo na jeden velký plech. Pokud vám těsto zbylo, asi jste sušenky udělali moc tenké.

Při pečení sušenek je, alespoň pro mě, základem mít nastavenou minutku, nebo prostě hypnotizovat troubu a čekat. 2 minuty navíc mohou znamenat zmařené dílo :-)

Sušenky jsou extra křehké, výborné. Jakmile zvládnete tuto základní variantu, můžete zkoušet přidávat místo části bílé mouky třeba celozrnnou, bezlepkovou a tak dále :-)

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
Mia
Tyto sušenky jsem právě vyzkoušela a jsou opravdu exkluzivní...Mouku jsem dala namletou z ovesných vloček a i přesto naprosto dokonalé...Jak píše autorka receptu...je to snadné,rychlé a výborné!!Vřele doporučuji a moc děkuji za tip!
Kamila (varilamysicka)
Děkuji za zpětnou vazbu a skvělé, že byly vyzkoušené v nové variantě.Skvělé, díky :-)
Ivča
Máme snězenou včerejší várku a chystám se je dnes upéct znova. Chlapeček se po nich mohl utlouct. Jsou naprosto geniální- jednoduché, rychlé a velice dobré!!!! Děkuji moc za skvělý typ.
Kamila (varilamysicka)
Ivčo, moc díky za zprávu, super, že malému jedou :-) Určitě o receptu řekni i dalším maminkám ;-)
Eva
co mohu použít místo sirupu a kolik prosím?děkuji
Kamila (varilamysicka)
Evo, místo sirupu lze použít jiné sladidlo. Měl by jít med nebo klasický cukr. Nejlépe přírodní. Asi 60 gramů ...:-)
Marta
Tak nevím, co jsem udělala špatně - na sušenky jsem se moc těšila, ale nakonec je doma nikdo nechce jíst. Je tam cítit samá mouka... Křupavé jsou parádně, ale ta chuť...
Kamila (varilamysicka)
Marto, a byly dost upečené? Je dobré je nechat vychladnout na plechu ...Byly dost sladké? Zkusila jste do nich tu vanilku? Já je teda dělám takto pokaždé a spokojenost :-)
Marta
Pořád se mi zdály bledé, tak jsem je nakonec pekla 30 minut :) Dala jsem tam třtinový cukr podle Vašeho doporučení a "řízla" jsem ho s domácím vanilkovým, takže sladké to bylo dost...
Kamila (varilamysicka)
Marto, no já kdybych sušenky pekla 30 minut, tak je mam na uhel :-) :-)
juji
Prosím o radu, peču pouze ze špaldové a žitné mouky, bílou už vůbec nekupuji. Mohu je na tento recept použít?
Kamila (varilamysicka)
juji: sušenky jsou vždy o zkušenosti, každá mouka je jiná, každá trouba je jiná. Já jsem je také pekla stejným způsobem ze špaldové mouky. Určitě by tedy tyto mouky měly jít použít. Pokud by výsledek nebyl dle představ, tak je to jen o tom vychytat poměr mouky a másla, to je celé ... :-) Kamila
Jitka
Ahoj Kamilo, diky za super recept, zkusila jsem bezlepkovou variantu (pul davky mouka ryzova, pul jemna pohankova), slazeno agave sirup, trosku se rozpadaji, ale chutnaji skvele, jeste uvidim, co tomu rekne rodinka ;) Skoda, ze nejde vlozit foto do komentare, podelila bych se :)
Misa
Super susenky moooooc chutnaji
Magda
Sušenky jsou výborné, snadno při pečení pomáhá i malé batole :-) děkuji!
Jarča
Dobrý den,jde použít něco jiného než vanilkový extrakt?
Martina
Dobrý den, konečně jsem si sehnala vanilkový extrakt. Kolik kapek tam dáváte? Zatím s ním nemám žádnou zkušenost... To se ale díky Vám brzy změní ;-). Díky
MaMa
Dobry den, vase susenky jsem dnes delala prvne, jsou jemne a chutne, chutna mi jako linecke (kdyz koukam na recepty, tak do nej patri jeste citr.kura a zloutek), priste zkusim dat spaldu a nejakou hrubsi ingredienci, treba podrcene vlocky, jeste nevim. Mam doma javorovy sirup, ale memu synkovi nezachutnal, dala jsem tedy trtinovy cukr v o neco mensim mnozstvi, nez jste zminila v diskuzi, nam to staci. Do poloviny testa jsem na zkousku pridala pecicky z bile cokolady. Vanilku pouzivam mletou,vanilk.prasek v sacku byl drahy, ale vydrzi mi hodne dlouho. Moc dekuji za recept, budu pect susenky casteji, je to neco jineho, nez vyrobky sice urcene detem, ale prumyslove vyrobene z mnoha prisad. Muj chlapecek dvakrat usmlouval pridavek (po veceri, susenky jsou na nedeli :) )
Helča
Neuhlídala jsem máslo v mikrovlnce a částečně se rozpustilo. Přesto jsem ho použila a sušenky se nepovedly, nechutnají tak dobře. Je to rozpuštěné máslo příčina mého nezdaru? Ale určitě je nevyhodím, budou moc dobré do nepečeného korpusu dortu :)
Jana
Dobry den, bohuzel jsem dopadla stejne jako Marta. Pouzila jsem trtinovy cukr, nebyl mlety, ale original krystalovy. V tom ale myslim chyba nebude. Susenky jsou krasne krupave a sladke, ale take hodne moucne. Taky jsem je musela pect cca 30 minut. Spalene urcite nejsou. Priste do nich zkusim dat vic masla. Vyhazovat je nebudu, daji se jist, jen je nebudu nikomu nabizet :)
Denisa
Dnes jsem vyzkoušela z pohankové mouky s rýžovým sirupem a je to super varianta pro prťata, chutnají dobře, v mojí troubě za 8 min a jsou trochu chycené, příště ještě méně a to jsem je hypnotizovala, jak jste říkala :-). Děkuji
Weja
Prosim jak dlouho maji chladnout? Dekuji
Haaanya
Pro Martu: Když jsem dělala sušenky poprvé, taky mi přišly moučné. Tak jsem je příště udělala menší a tenčí a propekly se mnohem lépe a "moučnost" zmizela.
Giorgia
výborné sušenky, můj chlapeček si je úplně zamiloval, děkuji za skvělý recept :-)
IA
Pridajte 100g ovsenych vlociek, 120g kyslej smotany, pol cajovej lyzicky sody bikarbony, 1 vajce a semienka podla chuti. Inak sa to neda jest. Mastna muka cukrom, alebo akymkolvek sirupom nemoze chutit inak, iba ako mastna muka. Ak pridate vajce je to linecke :-D
Alena
Kami, zdravím, chystám se upéct tyto sušenky, ale chtěla jsem se jen ujistit. Malá má alergii na mléko, takže používám rostlinné máslo Alsan ze zdravé výživy. Myslíte, že to bude podobný efekt, protože jak víme všichni MÁSLO JE MÁSLO a kór u "máslových sušenek" :)
Delirapidfrog
Prave jsme recept vyzkouseli, da se to snist, ale reprezentativni to neni:),jsou strasne mastne a strasne krehke. Maslo tim doslova prostupuje a jen drzet susenku v ruce znamena mit mastne ruce:) Testo bylo strasne mastne a lepive, ze sem nebyl schopny nicim udelat tu strukturu:), nechal jsem je hladke.
Lucie
Tak asi vsechny vase recepty,uzasne, rychle a vyborne. Jen se po nich zaprasilo.
Dělala jsem ze špaldy, šíleně se drolilo, po hodině v lednici je z něho kámen, co s tím?
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?