Rychle / jednoduše / zdravě

Krémová kedlubnová polévka s jáhlami

Budete potřebovat

(2 porce)

  • 1/2 střední kedlubny
  • 2 lžíce jahel
  • 1 větší hrnek vody + dále dle potřeby

Postup

  1. Jáhly propláchněte vodou, kedlubnu nakrájejte na kostičky.
  2. Obojí v malém rendlíku zalijte větším hrnkem vody a vařte do změknutí jahel. Je to asi 15 minut. Dolijte vodou dle potřeby.
  3. Rozmixujte na krém a konzistenci dolaďte dle potřeby.

TIPY

  • Je výhodné si vaření jahel naplánovat. Když je na několik hodin předem namočíte, zkrátíte tak dobu jejich vaření a zároveň zajistíte vyšší obsah živin.

  • Do této polévky můžete také zavařit jeden žloutek.

JÁHLY jsou bezlepkové a lehce stravitelné. Měly by být pravidelnou součástí jídelníčku malých dětí i dospělých. Dbejte ovšem na jejich správné skladování. Ne na světle, ne v teple, ne ve vlhku. Jáhly oproti jiným obilovinám obsahují více tuku, proto rády žluknou. Že nejsou v pořádku byste měli poznat pohledem, případně chutí, která je hořká.

Jak to vidíte vy? Chcete k článku něco dodat? Můžete napsat komentář.
Monika
Uvařila jsem naší malé (12m) a přidala žloutek, moc jí to chutnalo. Původně jsem myslela, že si to dám k obědu ochucené také, ale ta chuť jáhel mi prostě nesedí. Každopádně děkuji za recept pro mrňouse, určitě vyzkouším i další recepty. Myslíte, že se to dá i zamrazit?
Kamila (varilamysicka)
Moni, díky za zprávu :-) Přitom ta chuť jahel je docela neutrální. Dospělým lze polévku vylepšit třeba nastrouhaným sýrem typu parmazán nebo krutonkama. Hlavní ale je, že malé chutnalo. Obávám se, že zamražení tohoto jídla by asi neprošlo. Nezkoušela jsem. Pokud zbyde, dejte trochu do mrazáku a uvidíte ...U jídla je to taková alchymie, že jednou je to v pohodě a jindy na vyhození :-)
Bára
Dobrá :-) místo jahel jsem dala jáhlové vločky a s nimi je to blesková záležitost :-)
Lenka
Dobrý den, malý mi jáhly doposud nesnědl. Vařila jsem ve vývaru, přidala zblanšírovanou brokolici a na závěr několik lístků bazalky. Moc si pochutnával. děkuji
 Chcete k článku něco dodat? Chcete se na něco zeptat?