06.05.2014 Kamila Metzová
Jednoduché, vděčné a zdravé jídlo. Uzené tofu dodá jídlu nejen bílkoviny, ale i zajímavou chuť.
Zapéct zeleninu není nic složitého, přesto se to pokaždé nemusí povést. Když zelenina pustí vodu, máte v pekáčku rázem dušené cosi, když zas dáte více vajec, může být směs suchá. Já jsem si zapečenou brokolici s bramborem vychytala následovně. Jedná se tedy o recepturu na množství do velkého pekáče. Zapékací omáčka skrývá jeden fígl. Místo, abyste použili tučnou šlehačku, kterou mnoho lidí na zapékání rádo používá, tak ji nahradíte zakysanou smetanou, do které přidáte trochu olivového oleje. Její konzistence je výborná, zapečené jídlo pak není ani rozbředlé, ani vysušené.
(větší množství)
Na zapékací směs: - 2 zakysané smetany - 3 vejce - 3 lžíce olivového oleje - Sůl
Uzené tofu v tomto receptu má své místo, přesto ho můžete nahradit třeba mozarellou, která ale není chuťově výrazná.
Dříve jsem brambory i brokolici předvařovala zvlášť, což bylo zbytečně zdržující. Teď to hodím do jednoho hrnce a jeden kus nádobí ušetřen. Příprava jídla vám nezabere více než 20 minut, pak už se stará trouba :-)
<p>Brokolice a brambory - krátce povařené.</p>
<p>Na hrubo nastrouhané uzené tofu vmíchejte do předvařené zeleniny. Dodá jídlu dobrou chuť, přeci jen je chuťtově výraznější, než třeba mozarella.</p>