vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Výživné cizrnové kuličky se semínky - sladká chuťovka

03.07.2021 Kamila Metzová

Chuťovky Snídaně a svačinky Moučníky a dezerty

Cizrna jako základ sladkých kuliček, které hravě vyřeší chuť na něco sladkého. Verze bez sušeného ovoce či datlí, což mnozí ocení. Kuličky jsou výživné, syté a extra vláčné!

Při výrobě těchto kuliček jsem měla za cíl obejít se bez sušeného ovoce, které jinak různým kuličkám dodává nejen vláčnost, ale i přirozenou sladkost.

Mně sušené ovoce nevyhovuje, takže jsem si recepturu vytvořila následovně. Kuličky jsou výživné, plné vlákniny, syté a neobsahují přehnané množství cukru.

 Ingredience (cca 15 kuliček)

 Postup

  1. Uvařenou úplně měkkou cizrnu rozmixuji tyčovým mixérem na kaši.
  2. V malém robotu rozsekám na drobno nejdříve slunečnicová semínka a pak jemné ovesné vločky. Nevadí, když nebudou rozsekané úplně do hladká, nějaká struktura nevadí. Někdy semínka předem krátce na sucho orestuji na pánvi, mají pak výraznější chuť.
  3. V míse smíchám dohromady cizrnu, semínka, vločky a přidám sezamovou pastu Tahini. Ta dodá kuličkám vynikající zajímavou chuť. Pokud ji nemám, dám místo této pasty třeba jiné oříškové máslo.
  4. Osladím tak, aby mi chuť hmoty vyhovovala a splňovala to, co od ní očekávám (více či méně sladká...). Hmotu na kuličky dám odležet a ztuhnout do lednice.
  5. Lžičkou odebírám kousky hmotu a rukama tvaruji kuličky. Ty házím do mísy s kakaem a skořicí. Kuličky jen poválím, protřesu a hned jsou lehce obalené.
  6. Ukládám je do dózy nebo do malých cukrářských košíčků. Košíčky musí být malé, dno cca 23 mm. Košíčky 35 mm jsou vhodnější spíše na minimuffiny. Hotovo!

 TIP

Když chci udělat kuličky více sladké, ale né více kalorické, dám do nich ještě několik kapek extraktu ze stevie.

☝️Nevyhovuje vám cizrna? Další variantou na kuličky se semínek a vloček jsou tyto energetické kuličky ze 4 ingrediencí.🙂

Ať se vám kuličky povedou! 🙂

<p>Cizrnu rozmixuji, semínka a vločky rozsekám na jemno. Hmotu pak nechám v lednici odležet a ztuhnout, aby šly pohodlně tvarovat kuličky.👍</p>

<p>Hmotu odebírám lžičkou a rukama tvaruji stejně velké kuličky. Vyšlo mi jich asi 15.</p>

<p>Kuličky můžete nechat "jen tak", mně se ale osvědčilo je v něčem obalit. I kdyby to byl decentní poprašek. Vůbec pak nelepí a lépe vypadají. Toto je bio kakaový prášek smíchaný se skořicí.</p>

<p>Kuličky naházím do misky a jen párkrát zatřesu. Hned je obaleno.👍</p>

<p>Kuličky takto buď hned přendám do dózy nebo je dám do papírových košíčků.</p>

<p>Malé papírové košíčky se dají sehnat v různých velikostech. Tyto jsou malé cukrářské, průměr spodku košíčku je 23 mm.</p>

<p>Nakousnutá kulička. Úžasně vláčná...</p>

<p>Uchovávám je v lednici ve skleněné dóze...Mají pak skvělou konzistenci.</p>

<p>Tahle chuťovka nikoho neurazí. A baví mě nechávat ostatní hádat, z čeho to je.😎</p>

<p>Tomu říkám zdravé domácí mlsání. Mňam! 🙂</p>