vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Výborná vajíčková pomazánka

23.01.2019 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Udělat dobrou vajíčkovou pomazánku je opravdu velmi jednoduché. Domácí bude vždycky chutnat úplně jinak než jakákoliv kupovaná. Když ji namažete na kvalitní chléb a doplníte o porci čerstvé zeleniny, máte postaráno o dobrou snídani.

Vajíčka jsou z nutričního pohledu pozoruhodná. Poskytují jeden z nejkvalitnějších a nejkomplexnějších zdrojů bílkovin. Musí být samozřejmě čerstvá, kvalitní a připravená tak, aby si zachovala co nejvíce dobrého. Jedním z takových způsobů jsou právě vejce na tvrdo.

Budete potřebovat

Postup

  1. Vejce uvařte na tvrdo. Trvá to asi 8 minut. Zchlaďte je proudem studené vody a oloupejte. Protlačte je domísy skrz mřížku, případně nakrájejte na drobné kostičky. Někdo je strouhá...

  2. Dle citu osolte a přidejte čerstvý smetanový sýr typu žervé, který má klasickou neutrální chuť. Množství dle toho, z kolika vajec pomazánku děláte. Na 8 vajec bych třeba dala 1 kostičku žervé ( 100g)

  3. Přidejte na ochucení hořčici a konzistenci dolaďte majonézou. Bohatě stačí třeba 2 lžíce. Majonéza je kalorická, takže kdo s ní máte z jakéhokoliv důvodu problém, můžete ji vynechat a vajíčka spojit klidně lžící bílého řeckého jogurtu. Chuť ale bude jiná ...

  4. Do vajíčkové pomazánky můžete na závěr přidat 1 stroužek česneku. Vyndejte z něj však to srdíčko uvnitř. Je pak lépe stravitelný.

TIPY

Snad jedinou nevýhodou domácích pomazánek je to, že mají lidé tendence sníst jí daleko více. Domácí je vždycky lepší, než jakákoliv kupovaná,, je třeba ale dbát na princip střídmosti a stále myslet na to, že "dobrého pomálu"

<p>Čerstvý kváskový pecen s dobře vypečenou kůrkou. Více než dobrý podklad pro vajíčkovou pomazánku :) Další skvělou variantou je také celozrnný žitný kváskový chléb.</p>

<p>Tento chléb není celozrnný. Je to klasický pšenično-žitný kváskový pecen. V dnešní době je druhů pečiva tolik, že pomalu nevíme, co vybrat. Různé balené a trvanlivé chleby však v sobě mnohdy mají aditiva, která jsou zbytečná. Nejlepší je proto koupit v pekárně klasický chléb s tradiční recepturou, případně žitný celozrnný chléb. Kdo si peče chleba doma, má největší kontrolu nad tím, co přesně a v jaké kvalitě jí.</p>

<p>Tentokrát jsem pomazánku udělala trochu více mazlavější, takže na malých jednohubkách by držela trochu hůř. Na krajíc chleba je to ale úplně v pohodě.</p>

<p>Já si nedovedu vajíčkovou pomazánku bez nějaké tě "zeleně" představit. Zaprvé to vypadá barevněji, čerstvěji, hezky, zadruhé je ten chleba hned o něco zdravější. Zelené bylinky jsou zdrojem fytochemických látek, které mají zásadotvorný vliv na organismus. Proto doporučuji každý krajíc obohatit o nasekanou kadeřavou patrželku, pažitku, cibulkovou nať nebo řeřichu.</p>