30.09.2014 Kamila Metzová
Ach ta skvělá cuketa! :) Co všechno z ní lze vyrobit - zelí, polévku, omáčk, ale také tento vláčný moučník ...
Do moučníků ráda přidávám jablka, mrkev, ale také cuketu ...S touto verzí cuketového moučníku jsem spokojená, upravila jsem si ho tak, aby nebyl moc tuhý či suchý. Když jsem pak v šuplíku zahlédla zapomenutou hořkou čokoládu, nebylo co řešit... :) Na oslazení jsem použila přírodní cukr a nevymýšlela jsem nic se sirupama a stevií a tak podobně. Všechno je to o tom, kolik sladkého se celkově doma sní. Když pečete s cukrem, do toho se doma objevují sušenky, tyčinky a čokolády, tak to už je příliš. Klasický cukr je zapotřebí omezovat a snažit se mu vyhýbat, každý ale musí vědět, co a kolik si může dovolit :)
1 hrnek = 250ml, může být i 270 nebo 300ml (jde hlavně o poměry a jak máte velkou formu/plech
Moučník je dobré nechat nějakou chvíli odležet, krásně zvláční. Druhý den je ještě lepší!
Díky celozrnné mouce a cuketě moučník obsahuje hodně** vlákniny**, takže výborně zasytí. Zároveň je zdrojem jak rychlé, tak postupně se uvolňující energie. Je skvělou svačinkou na výlet pro celou rodinu ...
Přidala jsem do těsta i pšeničné klíčky, které jsou výborné nejen ve studené kuchyni třeba do jogurtů, ale také na "obohacení" moučníků o vzácné mikroživiny :)
<p>Do těsta jsem na závěr nasypala nasekanou hořkou čokoládu. Dala jsem půlku tabulky, tedy 50g. Pokud chcete čokolády více, tak celou tabulku to klidně snese ;)</p>
<p>Takový domácí moučník z cukety a celozrnné mouky ji ideální svačinkou na výlety. Není dusivý, extra se nedrobí, díky vysokému obsahu vlákniny zasytí a také dodá postupnou energii.</p>
<p>Druhý den je opravdu ještě lepší...Více zvláční ...</p>