vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Velikonoční tvarohový mazanec - vláčný a nadýchaný

11.04.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Vyzkoušený recept na tradiční velikonoční mazanec, který je vylepšený o tvaroh. Akorát nadýchaný, akorát vláčný, akorát sladký...👍

Zkombinovala jsem tradiční recept na mazanec po babičce s receptem na tvarohový mazanec. Praxí jsem si vyladila tuto recepturu, která mi vyhovuje.

Mazanec je možné upéct tradičně z polohrubé mouky, já však ráda dávám polovinu mouky celozrnné špaldové jemně mleté.

Mazanec mám vyzkoušený jak s normálním cukrem, tak přírodním třtinovým, ale také s alternativami cukru jako je erythritol se stévií. Pokaždé vykynul a byl akorát sladký.

Základem skvělého výsledku je dát mazanci dostatečný prostor pro kynutí. Bude pak mít "pevné základy" a bude poslouchat. 🙂

Ingredience na 1 mazanec

 Postup

  1. Těsto lze zadělat více způsoby. Buď kompletně ručně, nebo pomocí hnětacích háků nebo pomocí domácí pekárny. Když použiju sušené droždí, všechno smíchám dohromady a nechám pekárnu vypracovat těsto. Když použiju čerstvé droždí, rozmíchám ho v trošce vlažného mléka se lžičkou cukru a nejdříve nechám vzejít kvásek.
  2. Bochánek těsta dám do mísy a nechám poprvé vykynout pod utěrkou na teplém místě. Mně se osvědčila koupelna. 🙂Nechám ho kynout alespoň hodinu a půl. A když na něj zapomenu a je to o něco déle, jen lépe....
  3. Bochánek si přendám na pracovní plochu a zapracuji do něj rozinky, někdy i mandle. Zapracovávám jemně. Stlačuji k sobě vždy dvě protilehlé strany a pořád ho uplácávám a podebírám do tvaru koule.
  4. Bochánek dám na plech vyložený pečícím papírem a potřu ho mašlovačkou dobře rozšlehaným bílkem se lžící vody. A teď přijde druhé kynutí. Je potřeba ho nechat na plechu znovu vykynout. Klidně zase hodinu a půl v teple, až pěkně nabyde. Díky tomu těsto bude "kvalitní" a bochánek nebude placatý...
  5. Než ho dám do trouby, ještě ho přetřu bílkem a nahoře naříznu křížek.
  6. Peču ho celkově asi 40 minut. Nejdříve 10 minut na 180 stupňů, pak 30 minut na 170 stupňů. Tady si ale musí každý udělat svoji zkušenost, jelikož každá trouba je jiná a každý bochánek vlastně taky. 🙂
  7. Pokud se někomu trouba extra rozpálila a bochánek příliš brzy ztmavnul, lze ho přikrýt alobalem.

Přesně takto udělaný bochánek je zatím můj nejoblíbenější, protože je nadýchaný a není suchý.

Ať se vám povede! 🤍

<p>Těsto je dobré nechat v teple kynout alespoň hodinu a půl...</p>

<p>Po prvním vykynutí do mazance zapracuji rozinky. Někdo přidává i loupané nasekané mandle. Těsto znovu hnětu jemně, místo hrubého propracovávání ho spíše jen ze dvou protilehlých stran uhňácávám k sobě do tvaru koule.</p>

<p>Bochánek by měl být co nejvíce pravidelný a hladký. Dám do na plech vyložený pečícím papírem a potřu ho bílkem rozšlehaným se lžící vody. A teď ho nechám podruhé na plechu vykynout. Minimálně hodinu. Spíše hodinu a půl. Na teplém místě samozřejmě.</p>

<p>Po 40 minutách v troubě. Nejdříve jsem ho pekla 10 minut na 180, pak jsem snížila na 170.</p>

<p>Díky dostatečnému kynutí a dobré receptuře je bochánek krásně buclatý a nadýchaný.</p>