vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Výborný tvarohový závin s jablky

02.06.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Osvědčené těsto na závin, které se hodí jak k ovocným, tvarohovým, ořechovým, ale i slaným náplním. Teď se ale držme té největší klasiky. Jablečné... 😇

Záviny obecně patří mezi mé nejoblíbenější moučníky. Neobsahují totiž zbytečné množství cukru a jsou báječně šťavnaté. Dříve se mi ale snaha "udělat zdravé těsto" kolikrát nevyplatila. Závin byl občas tuhý, jindy zase gumový. Né, že by byl výsledek tak špatný, nebylo to ale ono... Tato verze tvarohového těsta na závin je prověřená, výborná a univerzálně použitelná. 👍🙂

 Ingredience na 1 velký závin

Na těsto

Na náplň

 Postup

  1. Z mouky, tvarohu a másla vypracuji hladké těsto. Zabalím ho do fólie a nechám alespoň hodinu v lednici odležet. Mezitím si připravím jablečnou náplň.
  2. Náplň do závinu snese mnoho kreativity a nejlepší je přizpůsobit ji nutričním preferencím. Já jsem teď zvolila na hrubo nastrouhaná jablka lehce doslazená březovým cukrem s nízkým glykemickým indexem a ochucená skořicí. Vodu s jablek jsem stáhla mletým lněným semínkem, které navíc náplň obohatí o další živiny. Do náplně se také případně hodí pár kapek citronové šťávy.
  3. A už jdeme na těsto. Těsto vyválím na pomoučené ploše na na tenkou placku. Na ni doprostřed nanesu náplň a zavinu. Přehnu nejdříve z jedné, pak z druhé strany a spojím okraje. Závin potřu žloutkem rozšlehaným s pakou oleje a špetkou soli. Párkrát propíchnu vidličkou.
  4. Přendám na plech. Já na něj dávám pečící papír. Kdo má ale dobrý nepřilnavý plech, nemusí papír dávat. Peču dozlatova na 185 stupňů asi 35 minut.

Tento závin je vynikající také v kombinaci s mákem a hruškami! Nebo s mákem a s višněmi. Nebo s tvarohem a jahodami. No zkuste. 🙂Mňam! 👍

<p>Náplň může mít mnoho podob. Od čistě jablečné bez cukru, až po verzi s jablky, rozinkami a třeba ořechy. Moje verze je se skořicí, s trochou alternativního sladidla a s mletým lněným semínkem. 🙂</p>

<p>Náplně nesmí být málo, jinak to není ono.😇</p>

<p>Hezké barvy závinu po upečení lze dosáhnout více způsoby. Mně vyhovuje klasika. Potření rozšlehaným žloutkem se špetkou soli.</p>

<p>Peču na 185 stupňů asi 35 minut.</p>

<p>Jablka jsem tentokrát nastrouhala na hrubo, někdy ale také vyrobím malé drobné plátky. Bohatá šťavnatá jablečná náplň je v tomto závinu dokonalá. 🙂</p>