vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Šťavnaté kuřecí řízky nakládané v kefíru - gluten free verze

25.11.2022 Kamila Metzová

Hlavní jídla Přílohy Bez lepku

Osvědčený postup, jak mít na stole dokonalé bezlepkové řízky. Díky naložení v kefíru a správnému ochucení jsou šťavnaté, vychytaná strouhanka jim zase dodá tradiční vzhled a úžasnou křupavost. V receptu se zcela obejdete bez mouky a vejce, přesto řízkům nic nechybí.

 Ingredience

 Postup

  1. Řízky překrojím podélně napůl, aby byly vysoké tak akorát. Určitě tak přes centimetr. Není třeba je naklepávat.

  2. Ve střední misce si přípravím kefírovou marinádu. Množství kefíru přizpůsobím množství řízků. Řízky mají být do marinády důkladně ponořené, rozhodně v ní ale nesmí plavat. Na 3/4 kg řízků stačí 1 hrnek kefíru. Kefír dostatečně ochutím solí, trochou pepře a přidám koření dle chuti. Mně vyhovuje koření na pečené kuře nebo česnekovo bylinkové koření.

  3. Do větší dózy dám jako první pár lžic ochuceného kefíru a pak už jen postupně skládám řízky a potírám marinádou tak, aby byl každý kousek obalený. Dózu uzavřu, případně překryju fólií a nechám odležet ideálně přes noc. Když spěchám, tak nechám řízky naložené alespoň pár hodin.

  4. Naložený řízek obalím už jen ve strouhance. Vůbec nepotřebuji mouku ani vejce...Opékám na oleji a přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Řízky opékám pozvolna na střední stupeň asi tak 5 minut z každé strany.

Řízky jsou díky naložení krásně vláčné a dělám je ráda na výlety do krabičky. Na fotce vidíte obědovou verzi s bramborovým salátem. Bramborové saláty dělám různé. Tento je s hráškem, blanšírovaným pórkem, majonézou, bílým jogurtem a citronovou šťávou.

TIP č.1

Tyto řízky jsou výborné také z krůtího masa. Krůtí prsa nakrájím na plátky a nechám marinovat min. 12 hodin. Maso zkřehne a dobrý výsledek je zaručen.

TIP č.2

Další inspiraci na bezlepkové vaření a pečení můžete načerpat v sekci "recepty" na stránkách Schäer. Zároveň zde máte kompletní přehled produktů od této značky, která je lídrem na trhu a ví, co dělá. Pro dceru zde kupuji např. křupavé knäckebroty, ciabatty, gnocchi, tortillu, základ na pizzu a svačinové sušenky, které si ráda bere do školy. Jsou to všechno věci, jejichž domácí výroba je velmi náročná. Takhle jen sáhneme do šuplíku a "hrát" si s vlastními recepturami můžeme o víkendu.🙂

☝️Jako další inspiraci na bezlepkový oběd doporučuji vyzkoušet tyto Gnocchi s krémovou omáčkou z ricotty a pečené dýně.🙂

<p>Kuřecí prsní řízky překrojím podélně napůl. Vůbec je nenaklepávám. Naložím je do okořeněného kefíru tak, aby byly kefírem ze všech stran pokryté. Méně je více.</p>

<p>Nejvymazlenější bezlepková strouhanka. Není tvrdá jako ta čistě kukuřičná. Velmi se osvědčila.👍</p>

<p>Úžasné křupavé bezlepkové. Ta strouhanka je velmi podobná té tradiční.</p>

<p>Řízky dělám tak akorát buclaté. Aby byly šťavnaté a bylo do čeho kousnout. Na dlouhé výlety jistotka.🙂</p>

<p>Obrázek je více než tisíc slov. Mňam!🙂</p>