vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špekové knedlíky bez masa se zelím z červené řepy

01.04.2022 Kamila Metzová

Bez masa Hlavní jídla

Skvělý recept na "špekové" knedlíky se "zelím". Zajímavé, chuťově výrazné a tradičně vypadající jídlo. Ideální pro vegetariány nebo ty, kteří preferují bezmasou stravu. Zelí z červené řepy vás mile překvapí...

Na tomto jídle jsem si opravdu pochutnala. Knedlíky jsou výrazné, mají šmrnc a zelí z červené řepy je návykové.

Množství ingrediencí je ze 4 rohlíků, zhruba na 3 menší porce.

Ingredience ( 9 knedlíků)

Špekové knedlíky

Zelí z červené řepy

Orestovaná cibulka na ozdobu a přepuštěné máslo na pokapání.

 Postup

Knedlíky

  1. Rohlíky nakrájím na menší kostičky. Max 1 cm. Rozprostřu je na plech a dám péct do trouby do zlatova. Ke konci je třeba hlídat, aby se nespálily. Když vychladnou, přesypu knedlíky do velké mísy.
  2. V pánvi na dostatečném množství tuku začnu restovat cibuli. Když chytne barvu, přidám tempeh nakrájený na kostičky. Společně opékám do zlatova. Ke konci ochutím směsí koření Nemaso.
  3. Opečené rohlíky v míse zaliju mlékem rozmíchaným se žloutky. Přidám orestovanou cibuli s tempehem. Dle situace trochu osolím. Vmíchám nasekanou petrželku. Promíchám a nechám alespoň 10 minut odležet, aby rohlíky změkly.
  4. Vsypu 2 lžíce krupičky. Teď jsem použila jemnou rýžovou krupici. Promíchám s vyšlehanými bílky. Konzistenci doladím a zjemním 1 lžící kefíru.
  5. Z hmoty tvaruji koule. Měly by bez problému držet pohromadě. Vařím nad párou 20 až 25 minut podle velikosti knedlíků.

Koření Nemaso kromě tohoto receptu používám i na jiná bezmasá jídla např. s tofu. Je ideální, když chcete zvýraznit určitou surovinu nebo potravinu, ale příliš nepřebít její přirozenou chuť.

Zelí z červené řepy

  1. Červenou řepu uvařím celou neoloupanou do poloměkka. Pak ji oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle.
  2. Cibuli pozvolna orestuji do zlatova na přepuštěném másle, přidám nastrouhanou řepu, ochutím kmínem, lehce zacáknu vodou, přidám povidla, promíchám a společně dusím asi 10 minut.
  3. Doladím červeným balsamikovým octem do sladko-kyselé chuti. V zelí není v závěru žádná tekutina, je kompaktní, lehce "mazlavé".

TIP - tradiční varianta receptu

Chcete uvařit i tradiční verzi tohoto jídla pěkně s uzenou slaninou, špekem a červeným zelím? Doporučuji postupovat podle tohoto osvědčeného receptu na špekové knedlíky od Davídka.

Vyzkoušejte oba recepty a ať se vám doma o to poperou!🙂

<p>Opečené kostičky rohlíku zaliju mlékem a smíchám s orestovanou cibulkou, tempehem. Tuto hmotu nechám ideálně půl hodiny odležet, aby rohlík změkl a důkladně nasákl.</p>

<p>Sníh z bílků a nasekanou petržel zapracuji až nakonec.</p>

<p>Hmota musí být kompaktní. Zvláčnění může pomoci lžíce kefíru.</p>

<p>Z uvedeného množství mi vyšlo 9 středních knedlíků.</p>

<p>Knedlíky je nejlepší udělat nad párou.</p>

<p>Varianta knedlíků se zelím z červené řepy.</p>

<p>Základem úspěchu receptu je skvělé dochucení. Jak zelí, tak knedlíků. Perfektně mi zde posloužila směs koření <a href="https://www.korenioddavidka.cz/eshop/nemaso#a_aid=nevim&a_bid=75e3fc7d">NEmaso</a>, která je na míru dělaná do vegetariánské kuchyně.👍</p>

<p>Mňam!</p>