vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Špaldové čokoládové sušenky

28.01.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Není nad to si během chvíle vyrobit plech domácích sušenek z kvalitních ingrediencí. Poctivá hořká čokoláda sušenkám dodá plnou chuť i pevnost, takže se hodí třeba i na cestu do krabičky na svačinu.

Tyto sušenky jsem vyrobila pro děti jako "něco na zub". Já osobně považuji kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu v menším množství za skvělou alternativu sladkostí. Moje holky ale tu opravdu hořkou čokoládu jíst nechtějí. Klasickou "mléčnou" ale samozřejmě nikdy nepohrdnou.

Zkusila jsem tedy kvalitní hořkou čokoládu zakomponovat do sušenek tak, aby i jejich celkové složení bylo "rozumné", ale aby byly sladké, aby se nerozpadaly a aby nebyly tvrdé... Povedlo se!

Sušenky jsou ve všech směrech "tak akorát". A to, že se snědly, je jasnou zámkou toho, že prošly :)

Na 10 sušenek potřebujete

 Postup

  1. Čokoládu rozpustím spolu s máslem do hladké hmoty. Nesmí se vařit, jen rozpustit.
  2. V misce ušlehám do pěny vejce spolu s přírodním cukrem Muscovado.
  3. Do vaječné pěny postupně zapracuji nejdříve rozpuštěnou čokoládu, pak prosátou mouku s kypřícím práškem. Důkladně promíchám a vzniklou středně tuhou hmotu dám vychladnout do lednice alespoň na půl hodiny.
  4. Pomocí lžičky odkrajuji kousky těsta a vzniklé hrudky či kuličky dávám na plech vyložený pečícím papírem.
  5. Peču na 170 stupňů asi 17 minut.

Hrát si s čokoládou je vždycky zábava :)

<p>Těsto stačí nechat chvíli ztuhnout v lednici a skvěle se s ním pracuje. Lžičkou odeberu kus těsta a rukama vytvaruji kuličky nebo rovnou kulaté sušenky.</p>

<p>Kuličky pomocí prstů zmáčknu na placku a tu pak zkrášlím paličkou na maso, která má z jedné strany takové paprsky :)</p>

<p>Z uvedené dávky mi vyšlo 10 kulatých sušenek. Není třeba pokaždé všeho dělat přílíš mnoho. Méně je mnohdy více :)</p>

<p>Nejsou ani moc křehké, ani moc tvrdé. Zkrátka tak akorát, aby se dobře jedly a zároveň vydržely i nějakou tu cestu v krabičce :)</p>