vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Mrkvovo-cuketový krém se střapačky z quinoových vloček

06.07.2018 Kamila Metzová

Polévky

Zeleninové polévky výborně zasytí a jsou zdrojem tolik potřebné vlákniny. Zkuste je obohatit o další ingredienci, kde prim hrají praktické a výživově hodnotné vločky z quinoy, které jsou navíc bez lepku.

Jeden z nejsnazších a přitom výborných způsobů, jak zpracovat jakoukoliv zeleninu, jsou krémové polévky. Aby to ale nebyla přeci jen trochu nuda jak na chuť, tak na pohled, je dobré je pokaždé trochu jinak vytunit. Variant je nekonečno. Od krutonků přes sýr, zakysanou smetanu, opražená semínka až po jedlé kytičky, ztracená vejce, opečený tempeh a tak dále a tak dále.

V tomto případě jsem zapojila tyhle bio vločky z obiloviny jménem quinoa.

Množství cca 4 porce

Budete potřebovat

Střapačky do polévky z quinoi

Postup

  1. Mrkev nakrájejte na kolečka a orestujte na tuku. Po chvíli přidejte nakrájenou cuketu i se slupkou. Přidejte 2 lžíce vloček z quinoi, které polévku lehce zahustí. Ochuťte kořením a zalijte vývarem.
  2. Vařte do změknutí mrkve, stačí 15 minut. Rozmixujte do hladka spolu s 1 lžící krémového smetanového sýra, který polévku zjemní. Na závěr do polévky můžete přidat na jemno nasekanou čerstvou petrželku.
  3. Střapačky do polévky připravíte jednoduše během pár minut. Vločkyz quinoi orestujte na másle, až získají barvu, přidejte vejce, osolte, opepřete a míchejte, dokud se vejce zcela nesrazí a neosmahnou. Vzniklé hrudky vařečkou rozdělte. Přidejte až do každé naservírované porce.

Quinoa je oceňována především pro své významné nutriční vlastnosti. I když se jí mnoho lidí bojí, není proč. Připravuje se podobně jako rýže. Quinoa je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a mikronutrientů. Já ji ráda používám buď jako přílohu nebo pro obohacení salátů. Vločky jsou pak druhotným produktem této bezlepkové obiloviny, které lze využít v "rychlé" kuchyni.

<p>Vločky z quinoy. Praktický pomocník při přípravě mnoha jídel.</p>

<p>Vejce se rozmíchají s orestovanými vločkami a usmaží "do sucha".</p>

<p>5 lžic na másle orestovaných vloček z quinoi, 3 vejce a vznikne z toho taková ... cuckatá hrouda, která ale chutná :)</p>

<p>Rychlá, výborná a sytá polévka. A jak málo k ní stačí.</p>