vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Jednoduché máslové sušenky pro děti

08.05.2015 Kamila Metzová

13-18 měsíců 10-12 měsíců Moučníky a dezerty 19 - 24 měsíců

Vyrobit dětem plech sušenek není nic složitého. Tentokrát jsem zkusila klasické máslové, které vynikají svojí křehkostí. Vynechala jsem klasický cukr a místo něj použila sladký sirup.

Příprava těchto sušenek je opravdu jednoduchou záležitostí. Tentokrát jsem zkusila klasickou variantu z hladké mouky, ze které se dá následně vycházet pro další varianty sušenek. Podstatné je, že víme, z čeho jsou a necpeme do dětí zbytečná aditiva.

Budete potřebovat

Postup

  1. Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Jde to ručně, můžete si ale pomoci i robotem, který má hnětací háky.
  2. Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvarujte váleček.
  3. Válečky zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici.
  4. Válečky pak rozkrájejte na centimetrové plátky. Ty pak můžete ještě dotvořit pomocí razítek na sušenky. Já jsem si pomohla obyčejnou paličkou na maso, která má z jedné strany hroty. Ty utvořily na sušenkách tradiční efekt.
  5. Sušenky naskládejte na velký plech vyložený pečicím papírem. Trochu se zvětší, proto je neskládejte úplně těsně vedle sebe.
  6. Pečte na 180 stupňů asi 10 minut. Nesmí úplně zhnědnout, to už by byly spálené. Můžete je nechat zchladnout na plechu.
  7. Pokud chcete, aby vydržely déle, skladujte je v chladu ve vzduchotěsné dóze.

TIP

Toto množství mi úplně přesně vyšlo na jeden velký plech. Pokud vám těsto zbylo, asi jste sušenky udělali moc tenké.

Při pečení sušenek je, alespoň pro mě, základem mít nastavenou minutku, nebo prostě hypnotizovat troubu a čekat. 2 minuty navíc mohou znamenat zmařené dílo :-)

Sušenky jsou extra křehké, výborné. Jakmile zvládnete tuto základní variantu, můžete zkoušet přidávat místo části bílé mouky třeba celozrnnou, bezlepkovou a tak dále :-)

<p>Těsto na máslové sušenky docela měkké, přesto jde krásně zabalit do fólie a vytvarovat do válečku.</p>

<p>Poté, co se válečky odležely v lednici, je stačí nakrájet nožem a tvořit sušenky.</p>

<p>Sušenky jsou hotové do 10 minut. Chce to opravdu hlídat každou minutu ...</p>