vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Luštěninová polévka z fazolek mungo - bez mouky, bez smetany

03.08.2021 Kamila Metzová

Polévky Bez masa Luštěniny Bez lepku

Na přípravu jednoduchá luštěninová polévka. Chuťově zajímavá, z dostupných surovin. Hustá a krémová i bez mouky a bez smetany. Bohatá na vlákninu.

 Ingredience

 Postup

  1. Jako krok 1 si nejdříve přes noc namočím mungo fazolky. Nejlepší je nechat je namáčet klidně i 12 hodin.
  2. Druhý den fazolky sliju, zaliju vodou (nebo vývarem) a vařím na mírném stupni do změknutí asi hodinu. Záleží jak moc změklé a "rozpadlé" je chci. Ideální je fazolky při vaření zbytečně nesolit, protože to prodlužuje dobu jejich varu.
  3. Cibuli nakrájím na drobno, oškrábanou mrkev na malé kostičky, to samé batáty. Pozvolna restuji na pánvi na přepuštěném másle do změknutí "na skus". Asi 10 minut. Ke konci přidám koření a krátce orestuji.
  4. Z uvařených mungo fazolek odeberu asi 3 naběračky hustého obsahu včetně trošky tekutiny a rozmixuji do hladka. Vliju zpět do hrnce a vsypu obsah pánve.
  5. Společně povařím ještě pár minut a doladím chuť. Nakonec přidám nasekané čerstvé bylinky. Hotovo!

 TIPY

☝️Jako další skvělý recept doporučuji vyzkoušet link.👍

Ať se vám recepty z fazolek mungo povedou!🙂

<p>Fazole mungo je třeba nejdříve propláchnout a namočit do vody na 10 až 12 hodin. Vodu pak slít a vařit v nové vodě do změknutí. Já jsem je vařila 60 minut. Voda se při vaření fazolí nesmí solit.</p>

<p>Kromě fazolek patří do polévky i cibule, mrkev, batáty a komu vyhovuje česnek, tak i ten.🙂</p>

<p>Zeleninu nedávám do polévky vařit, ale restuji ji na pánvi. Krásně změkne a zároveň chytne lepší chuť. Zelenina musí být nakrájená spíše na menší kostičky. Jako alternativu lze přidat bramboru, celer nebo kořenovou petržel.</p>

<p>Když kostičky zeleniny změknou, přidám koření a krátce ho orestuji, aby se rozvonělo. Polévku lze pojmout více "po česku" a přidat kmín, oregano, bobkový list a nové koření, nebo v orientálním stylu, kam zase patří římský kmín, koriandr či nějaká směs koření. Do polévky ale vždy dávám kurkumu.</p>

<p>Polévku nezahušťuji žádnou moukou. Než do ní přidám zeleninu z pánve, odeberu několik naběraček uvařených fazolek s trochou tekutiny, rozmixuji je úplně do hladka a vrátím do hrnce.</p>

<p>Sytá, hustá, chutěmi nabitá. Mňam!</p>