Luštěninová polévka z fazolek mungo - bez mouky, bez smetany
03.08.2021 Kamila Metzová
Polévky
Bez masa
Luštěniny
Bez lepku
Na přípravu jednoduchá luštěninová polévka. Chuťově zajímavá, z dostupných surovin. Hustá a krémová i bez mouky a bez smetany. Bohatá na vlákninu.
Ingredience
- 1 střední hrnek suchých mungo fazolek (200 g)
- 2 až 3 mrkve podle velikosti (já měla malé)
- 1 střední batát (sladké brambory)
- 1 velká cibule
- 1,5 litru vody nebo vývaru
- Čerstvý nebo sušený česnek podle chuti
- Přepuštěné máslo Ghí (nebo olej)
- Koření ( drcený římský kmín, pepř, sůl, mletý koriandr, paprika nebo orientální směs koření)
- 1 lžička kurkumy
- Zelené bylinky (koriandr, petržel, libeček atd...)
Postup
- Jako krok 1 si nejdříve přes noc namočím mungo fazolky. Nejlepší je nechat je namáčet klidně i 12 hodin.
- Druhý den fazolky sliju, zaliju vodou (nebo vývarem) a vařím na mírném stupni do změknutí asi hodinu. Záleží jak moc změklé a "rozpadlé" je chci. Ideální je fazolky při vaření zbytečně nesolit, protože to prodlužuje dobu jejich varu.
- Cibuli nakrájím na drobno, oškrábanou mrkev na malé kostičky, to samé batáty. Pozvolna restuji na pánvi na přepuštěném másle do změknutí "na skus". Asi 10 minut. Ke konci přidám koření a krátce orestuji.
- Z uvařených mungo fazolek odeberu asi 3 naběračky hustého obsahu včetně trošky tekutiny a rozmixuji do hladka. Vliju zpět do hrnce a vsypu obsah pánve.
- Společně povařím ještě pár minut a doladím chuť. Nakonec přidám nasekané čerstvé bylinky. Hotovo!
TIPY
- Do polévky můžete dát i jinou kořenovou zeleninu jako celer nebo kořen petržele
- Chuť můžete pojmout více "po česku" a místo orientálního koření dát český kmín, majoránku, česnek, bobkový list a nové koření.
☝️Jako další skvělý recept doporučuji vyzkoušet link.👍
Ať se vám recepty z fazolek mungo povedou!🙂
<p>Fazole mungo je třeba nejdříve propláchnout a namočit do vody na 10 až 12 hodin. Vodu pak slít a vařit v nové vodě do změknutí. Já jsem je vařila 60 minut. Voda se při vaření fazolí nesmí solit.</p>
<p>Kromě fazolek patří do polévky i cibule, mrkev, batáty a komu vyhovuje česnek, tak i ten.🙂</p>
<p>Zeleninu nedávám do polévky vařit, ale restuji ji na pánvi. Krásně změkne a zároveň chytne lepší chuť. Zelenina musí být nakrájená spíše na menší kostičky. Jako alternativu lze přidat bramboru, celer nebo kořenovou petržel.</p>
<p>Když kostičky zeleniny změknou, přidám koření a krátce ho orestuji, aby se rozvonělo. Polévku lze pojmout více "po česku" a přidat kmín, oregano, bobkový list a nové koření, nebo v orientálním stylu, kam zase patří římský kmín, koriandr či nějaká směs koření. Do polévky ale vždy dávám kurkumu.</p>
<p>Polévku nezahušťuji žádnou moukou. Než do ní přidám zeleninu z pánve, odeberu několik naběraček uvařených fazolek s trochou tekutiny, rozmixuji je úplně do hladka a vrátím do hrnce.</p>
<p>Sytá, hustá, chutěmi nabitá. Mňam!</p>