vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Krevety v krémové rajčatovo smetanové omáčce - jednoduché a rychlé

15.06.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla Bez lepku

Snadné a rychlé jídlo plné skvělých ingrediencí. Voňavá a výrazná krémová omáčka dodá krevetám sytost i šmrnc. S rýží perfektní!

Na tento typ receptu jsem poprvé narazila v zahraničí, a to ve verzi se špagetami.🙂

Já jsem si ho přizpůsobila tak, aby mi příprava vyhovovala jak časově, tak nutričně. Jako přílohu nejraději dávám rýži basmati, občas sáhnu po méně tradiční variantě jako je třeba červená rýže na fotce. Jedná se o speciální druh neloupané celozrnné rýže, který obsahuje více živin.🙂

Toto jídlo občas pojmu více středomořsky, kdy použiju italské bylinky a tradiční smetanu, jindy ho zase hodím více do orientálního stylu za pomoci zeleného koriandru a kokosového mléka. Princip přípravy je ovšem pořád stejný.🙂

 Ingredience (cca 2 porce)

Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek také na drobno. V pánvi rozehřeju olivový olej a orestuji na něm krátce cibuli. Ke konci zarestuji i česnek jen tak, aby se rozvoněl. Nesmí zhnědnout.
  2. K cibuli a česneku vliju rajčata. Buď hladká pasírovaná nebo sekaná. Ochutím solí, pepřem, případně kvalitním sypkým bujónem a nechám 5 minut pod pokličkou provařit.
  3. Přidám růžové mražené krevety, které jsem nechala předtím povolit. Krevety jsou vlastně hotové, nesmí se proto vařit v omáčce dlouho. Stačí je většinou jen krátce povařit či prohřát.
  4. Zaliju hustší smetanou, zase krátce prohřeju, dochutím zelenými bylinkami. Když chci výraznější chuť i barvu, ještě doladím malým množstvím kurkumy. Hotovo!

TIP

Krevety můžete použít podle toho, které jsou pro vás dostupné. Mohou být syrové čerstvé nebo mražené předpřipravené. Vždy dbejte na kvalitní zdroj a mějte jistotu, že s nimi bylo hygienicky a "dle pravidel" zacházeno.👍

☝️Další rychlý recept, ve kterém lze využít sekaná rajčata? Co třeba tyto fusilli s rajčatovou omáčkou a velkými bílými fazolemi.🙂

Ať se vám recepty povedou! 🙂

<p>Pokud chci omáčku úplně hladkou, použiju pasírovaná rajčata (passatu). Pokud chci více struktury, sáhnu po sekaných rajčatech...</p>

<p>Přílohu jsem teď použila speciální...🙂 Červenou celozrnnou rýži. Její chuť i konzistence je velmi specifická. Mně ovšem vyhovuje.👍</p>

<p>Extra rychlé, výsledek skvělý!🙂</p>