vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Bezlepkové kefírové lívance s jáhlovou moukou - vláčné, bez kynutí

24.07.2022 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty Sladká jídla Bez lepku Snídaně a svačinky

Rychlé a vychytané těsto, se kterým se velmi dobře pracuje. Díky kefíru jsou bezlepkové lívanečky vláčné a chuťově atraktivní. Jáhlová mouka je nutričně obohatí, tvarohový krém zase doplní o další bílkoviny.

 Ingredience

 Postup

  1. Kefír metličkou důkladně prošlehám s vejci, přidám lžičku prášku do pečiva, lehce osladím a postupně promíchám s moukami. Když je čas, mouku prosiju přes sítko.

  2. Těsto nechám alespoň 5 minut odležet. Na středně rozpálený lívanečník vytřený tukem nanáším lžící těsto. Když je lívaneček ze spoda opečený a nahoře není tekutý, otočím ho a opeču z druhé strany.

  3. Lívanečky odkládám do keramické nádoby, aby zůstaly teplé. Na stole si je pak každý maže čím chce. Skvělý je tvaroh rozmíchaný se zakysanou smetanou nebo v dietnější verzi jogurt. Na to různé džemy, domácí ovocné rozvary nebo kousky zralého čerstvého ovoce. Borůvky, maliny, broskve, jahody.

 TIP č. 1

Dříve jsem dělala lívanečky na pánvi, protože mi přišlo zbytečné mít další pánev ve skříni. Jelikož u nás doma lívance "jedou", tak jsem před pár lety narychlo koupila obyčejný levnější lívanečník. Neseděl dobře na varné desce, těsto se přichytávalo, povrch se rychle poškrábal. Teď mám kvalitní a slouží perfektně. Základní rada, jak poznat kvalitní lívanečník je vyšší investice a váha. Dobrý lívanečník má tlusté dno a je těžký.👍

TIP č. 2

Pokud by vám z jakéhokoliv důvodu nevyhovovala jáhlová mouka, mám tyto lívance vyzkoušené i s moukou rýžovou. Opět kombinuji půl na půl univerzální bezlepkovou směs od Labety a hladkou rýžovou mouku.

TIP č. 3

Někdy nepřipravuji lívance jako hlavní sladké jídlo, ale jako dezert. Každému pak stačí 2 kousky na malý talířek (teda nestačí, ale mělo by stačit 😀) Pro tuto příležitost připravím domácí hustý jahodový rozvar buď z čerstvých nebo mražených jahod a k němu nadýchaný krém z jemného vaničkového tvarohu a šlehačkové smetany.

☝️Máte rádi kynuté hutnější lívance? Vyzkoušejte tyto bezlepkové kynuté lívance s tvarohovým krémem.🙂

<p>Konkrétní vyzkoušená kombinace. Bezlepková směs a jáhlová mouka...</p>

<p>Kefírové mléko lze použít jak nízkotučné, tak tučnější "farmářské". Nutností je pak pro mě kvalitní nepřilnavý lívanečník.</p>

<p>Lívance lze pomazat povidly, džemem, medem. Mně vyhovuje doplnit je o tvarohový krém. Na fotce vidíte domácí malinový džem od mých rodičů. Ta jeho barva i chuť je fantastická.🙂</p>

<p>Někdy dávám na lívance jen jogurt. Dobře funguje rozmíchaný řecký nebo hustý smetanový. Mňam!</p>