vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Křehké kapsy se špenátovo-sýrovou náplní

23.11.2020 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Když dělám menší kapsičky, plním je raději sladkou náplní. Větší kapsy dělám "na slano" a dávám do nich pořádnou porci výrazné náplně. Teď špenátovo-sýrovou...

Ingredience na 8 - 10 kusů

Na náplň

Postup

  1. Z tvarohu, změklého másla a mouky zpracuji vláčné těsto. Nechám ho alespoň hodinu nebo déle odležet a vychladnout v lednici. Je to důležité, aby s ním šlo dobře pracovat.
  2. Připravím si špenátovo-sýrovou náplň. Ta může mít mnoho podob. Lze ji vyrobit jak z čerstvého špenátu, tak z mražených špenátových listů nebo rovnou z ochuceného špenátu se smetanou. Já jsem teď náplň dělala z mraženého sekaného špenátu. Ten podusím, ochutím solí, pepřem, česnekem, zjemním trochou smetany. Špenát musí být hustý bez tekutiny. Když vychladne, smíchám ho se sýrem. Někdy dám jen nastrouhaný parmezán, jindy cheddar, fetu, ricottu. Náplň musí mít hutnou konzistenci.
  3. Těsto rozválím na placku silnou asi 4 milimetry. Vykrajovátkem nebo miskou vyrobím větší kolečka. Záleží, jak velké kapsy chci...Doprostřed každého kolečka dám náplň. Přehnu a okraje důkladně spojím a přimáčknu k sobě. Potřu rozšlehaným vajíčkem nebo jen žloutkem a peču na 180 stupňů asi 20 až 25 minut. Když kapsy zezlátnou, je hotovo!

☝️Pokud raději pracujete s pivem než s tvarohem, doporučuji vyzkoušet pivní šátečky s povidly.Mňam! 🐭

Ať se Vám kapsy či kapsičky povedou! 🙂

<p>Těsto rozválím na tenkou placku asi 3 - 4 mm. Vytvořím kolečka a do každého dám náplň tak, aby šla pohodlně uzavřít. Buď použiju tvořítko nebo skleničku na vykrajování.</p>

<p>Do malých kapsiček dávám lžičku náplně, do velkých tolik, aby kapsa byla bohatě naplněná. Vždy musí být důkladně uzavřená. Náplň nesmí vylézat ven.🙂</p>

<p>Kapsy vždy potřu rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem. Slanou variantu pak ještě posypu semínky. Praktická jsou sezamová, drží jak přibitá 🙂</p>

<p>Kapsy peču na 180 stupňů. Doba pečení závisí na velikosti kapsy. Tyto větší peču asi 20 až 25 minut. Zkrátka do zezlátnutí.</p>

<p>Kapsy jsou úžasně křehké. Když vystydnou, drží pohromadě, náplň je pevná. Hodí se tedy i jako něco k zakousnutí do krabičky na cestu.👍</p>

<p>Náplň z dobře ochuceného špenátu a sýra je prověřená a výborná! 🙂</p>