05.08.2022 Kamila Metzová
Snídaně a svačinky Bez lepku Zdravé pomazánky
Jednoduchá a rychle připravená pomazánka z mraženého hrášku. Skvělá chuť a atraktivní barva ji předurčuje zazářit na tenkých křupavých krekrech. Lehká svačinka, chuťovka, zajímavé pohoštění...👍
Balení kvalitního mraženého hrášku mám doma vždy. Během chvilky je tedy na stole zdravá domácí pomazánka, která je výborná jak ve své základní verzi, tak různě vylepšená o česnek, bylinky, opražená semínka či kozí sýr.
Tento typ pomazánky se mi osvědčil na křupavých knäckebrotech a plátcích. Nejoblíbenější verzí je podávat ji s tenkými slanými krekry.🙂
Množství je na 1 misku pomazánky
K podávání tenké slané krekry. Já jsem potřebovala servírovat bezlepkovou verzi, tak jsem pomazánku dala na tyto bezlepkové CRACKERS od Schäru.
Mražený hrášek dám do malého hrnce, přidám trošku vody a nechám ho změknout a jen pár minut mírně povařit. Aby zůstal krásně zelený a zářivý.
Po vychladnutí hrášek ve vyšší nádobě rozmixuji do hladka tyčovým mixérem spolu s olejem a citronovou šťávou.
Ochutím solí, pepřem a zjemním smetanovým sýrem. Důkladně promíchám s na drobno nasekanou jarní cibulkou. Hotovo!
Pomazánku dávám do mističky buď jako dip nebo ji rovnou mažu na křupavé chlebíky či krekry. Zdobím naklíčenými semínky vojtěšky, řeřichy či ředkviček.🙂
<p>Mražený hrášek stačí krátce podusit, rozmixovat tyčovým mixérem a promíchat s dalšími ingrediencemi. Skvěle chutná i vypadá na slaných krekrech. Já jsem zvolila křehké bezlepkové krekry od Schäru kvůli celiakii starší dcerky.</p>
<p>Některé krekry jsou tlustší a pevné, jiné zase velmi křehké a mohou se snadno rozlámat. To ale nevadí. Kousky krekrů slouží jako lopatička na pomazánku.🙂</p>
<p>Tenký slaný křupavý krekr a na něm zářivá zdravá hrášková pomazánka. Úžasná svačinka. Mňam!</p>