vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí ovesné sušenky

26.04.2016 Kamila Metzová

Moučníky a dezerty

Není nad to mít dobrý recept na domácí sušenky. Potěší, když máte chuť na něco sladkého, nebo chcete pro děti zdravější alternativu průmyslově vyráběných sušenek.

Udělat dobré sušenky není jen tak. Věřím ale, že podle tohto receptu se vám povedou. Stály mě několik pokusů a zakotvila jsem u této mojí vychytané receptury.
Domácí jsou zkrátka domácí, tyhle navíc docela pěkně křupou a nedrobí :-)

Množství ingrediencí jsem si upravila na 1 plech. Příprava těchto sušenek je totiž opravdu jednoduchá, tak raději vždy upeču čerstvé.

Množství na 1 plech, 15 středních kulatých sušenek

1 hrnek = 250ml

Budete potřebovat

Postup

  1. Vejce vyšlehejte spolu s cukrem.
  2. Ovesné vločky trochu podrťte, aby šlo těsto dobře zpracovat. Použijte ovesné vločky JEMNÉ. Párkrát jsem je ještě projela v sekáčku. Je dobré, když tam necháte nějakou strukturu, není cílem udělat z vloček mouku.
  3. Do vyšlehaného vejce s cukrem přidejte povolené máslo a všechny ostatní ingredience - vločky, mouku, trochu soli, nadrcené ořechy, sodu a prášek do pečiva. Vypracujte kompaktní těsto.
  4. Z těsta lžící ukrajujte kousky těsta a v ruce tvořte kuličky velikosti golfového míčku. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky stlačte pomocí prstů na placku tlustou max. 1 cm.
  5. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dle zkušenosti s vlastní troubou.

U těchto sušenek musíte poprvé sami zkusit, zda pro ně ve Vaší troubě bude lepších 14 nebo 16 minut. Pokud by sušenky nebyly křupavé, tak je příště udělejte o trochu tenčí, nebo je nechte v troubě o 2 minutky déle. Pokud by byly moc tvrdé, tak zase minutku uberte :-)

Tyto sušenky mám mnohokrát vyzkoušené a jejich chuť je neodolatelná.

Ať se vám povedou a udělají radost :-)

<p>Kuličky z těsta velikosti golfového míčku</p>

<p>Kuličku pak stačí stlačit. Mezi sušenkami nechte prostor, zvětší se.</p>

<p>A tady jsou upečené . Někdy je udělám tenčí, někdy o něco vyšší, pokaždé jsou ale povedené.</p>