04.01.2021 Kamila Metzová
Noky z upečené dýně Hokkaido jsou zajímavé nejen vzhledem. I obyčejně opečené na másle, se sýrem a bylinkami mají skvělou chuť.
Tento recept je na noky, kdy je použito 100% dýně. Pokud vás nápad zaujal, ale raději byste to vzali postupně, je možné část dýně nahradit tradičními ve slupce vařenými bramborami. Obě varianty jsou dobré.🙂
Na noky
Dále potřebujete
Další ingredience zvolte podle toho, zda jsou noky myšleny jako příloha nebo hlavní jídlo. Na fotce jsou s čerstvými listy baby špenátu. Výborné by ovšem bylo špenát krátce spařit, ochutit solí, pepřem, česnekem a promíchat s noky.
Další nápad, jak si vychutnat Hokkaido je recept na pečenou dýni podávanou s vaječným dipem
Pokud noky děláte poprvé, je nejlepší si uvařit pár noků jako "zkušební várku". Hned budete vědět, co je či není třeba. 🙂
<p>Dýni omyju, rozkrojím, vydlabu semínka a dám do pekáčku nebo na plech.</p>
<p>Dýně upečená v troubě na 190 stupňů. Peču asi 40 minut. Bez koření, bez oleje.</p>
<p>Těsto začnu nejdříve zpracovávat v míse. Na 500 g čisté upečené dýně dávám asi 300 g mouky. Polovinu mouky dám jemně mletou špaldovou a polovinu hrubou mouku.</p>
<p>Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a zpracuji bochánek. Měkký, pružný, jen lehce lepivý. Z těsta udělám válečky o průměru 1,5 až 2 cm a z nich odkrajuji malé noky. Ty lze dotvarovat vidličkou. Noky se nejdříve všechny připraví, až poté se najednou vaří ve vodě. Dle velikosti. Asi 5 minut. Možností je také nechat těsto měkčí a protlačit ho do vody skrz síto na halušky...</p>
<p>Dýňové noky je možné jíst rovnou, mně teď sedla verze, kdy se krátce opečou na pánvi na másle. Získají lepší chuť. Posypané výrazným tvrdým sýrem jsou báječné.🙂</p>