vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí dýňové noky - na másle, s parmezánem

04.01.2021 Kamila Metzová

Hlavní jídla

Noky z upečené dýně Hokkaido jsou zajímavé nejen vzhledem. I obyčejně opečené na másle, se sýrem a bylinkami mají skvělou chuť.

Tento recept je na noky, kdy je použito 100% dýně. Pokud vás nápad zaujal, ale raději byste to vzali postupně, je možné část dýně nahradit tradičními ve slupce vařenými bramborami. Obě varianty jsou dobré.🙂

 Potřebujete

Na noky

Dále potřebujete

Další ingredience zvolte podle toho, zda jsou noky myšleny jako příloha nebo hlavní jídlo. Na fotce jsou s čerstvými listy baby špenátu. Výborné by ovšem bylo špenát krátce spařit, ochutit solí, pepřem, česnekem a promíchat s noky.

 Postup

  1. Dýni očistím, překrojím, rozkrájím na větší kusy a vydlabu semínka. Rozložím ji na plech a peču na 185 stupňů asi 40 minut. Jiný postup je dýni překrojit na půl a péct celou půlku "řezem dolů". Po upečení ji nechám vychladnout.
  2. Dám si vařit větší hrnec s vodou a lžičkou soli. Dýni nastrouhám na jemno na struhadle, nebo ji lze prolisovat lisem na brambory.
  3. K nastrouhané dýni přidám žloutek a postupně přisypávám mouku a zapracovávám, až získám měkké pružné těsto, které se lepí jen trochu.
  4. Z těsta odebírám kusy, tvořím válečky a z nich odkrajuji 2 cm noky, které lehce zmáčknu vidličkou. Je třeba pracovat rychle a noky pak hned vařit.
  5. Všechny noky vařím najednou, asi 5 minut. Pak je sliju a nechám okapat a oschnout. Nejraději je pak ještě krátce opeču na přepuštěném másle a posypu výrazným sýrem.

Další nápad, jak si vychutnat Hokkaido je recept na pečenou dýni podávanou s vaječným dipem

 TIP

Pokud noky děláte poprvé, je nejlepší si uvařit pár noků jako "zkušební várku". Hned budete vědět, co je či není třeba. 🙂

<p>Dýni omyju, rozkrojím, vydlabu semínka a dám do pekáčku nebo na plech.</p>

<p>Dýně upečená v troubě na 190 stupňů. Peču asi 40 minut. Bez koření, bez oleje.</p>

<p>Těsto začnu nejdříve zpracovávat v míse. Na 500 g čisté upečené dýně dávám asi 300 g mouky. Polovinu mouky dám jemně mletou špaldovou a polovinu hrubou mouku.</p>

<p>Těsto vyklopím na pomoučenou plochu a zpracuji bochánek. Měkký, pružný, jen lehce lepivý. Z těsta udělám válečky o průměru 1,5 až 2 cm a z nich odkrajuji malé noky. Ty lze dotvarovat vidličkou. Noky se nejdříve všechny připraví, až poté se najednou vaří ve vodě. Dle velikosti. Asi 5 minut. Možností je také nechat těsto měkčí a protlačit ho do vody skrz síto na halušky...</p>

<p>Dýňové noky je možné jíst rovnou, mně teď sedla verze, kdy se krátce opečou na pánvi na másle. Získají lepší chuť. Posypané výrazným tvrdým sýrem jsou báječné.🙂</p>