vařilamyšička.cz

Hlavní stránka  Celá stránka s receptem

Domácí celozrnný chleba ze špaldové mouky

06.01.2020 Kamila Metzová

Snídaně a svačinky

Základní recept na celozrnný nekváskový špaldový chleba, který připravuji v domácí pekárně. Vhodné především pro ty, kteří mají rádi chléb, není jim ale lhostejné jeho složení.

Domácí pekárna, kterou jsem měla snad 15 let "odešla" a já jsem stála před rozhodnutím, zda ji znova pořídit či nepořídit. A jelikož každý spotřebič zabírá místo na pracovní desce, rozhodla jsem se zkusit to bez ní. Pár pokusů a nevyhovovalo to. Práce navíc a výsledek nic moc.

Domácí pekárna tedy opět zabírá místo na lince, ale jsem za ni ráda. Mohu si během minutky zadělat na chleba podle svých představ. Pekárna vše umíchá, nakyne, upeče, dopeče :)

A když už ji doma mám, využívám ještě program "těsto", když dělám třeba těsto na pizzu.

Potřebujete

 Postup

  1. Nádobu z pekárny si položím na digitální váhu a odměřím ingredience. Nejdříve dám vodu a olej, pak všechny suché ingredience.

  2. Zapnu program "celozrnný chléb" a zvolím "světlou kůrku"

  3. Jakmile se těsto propojí, zkontroluji situaci v nádobě. Kdyby se mi těsto zdálo moc mazlavé, přidám lžíci mouky. Těsto musí být celkem tuhé, aby se chleba choval ukázněně :-)

TIPY

A jelikož je to chleba a ten si stejně dělá co chce, je třeba mít nadhled a respektovat, že bude pokaždé možná trošku jiný ... Mně to nevadí a tomu chlebu také ne, takže v pořádku :-)

<p>Takhle vypadá, když ho vyndám z domácí pekárny ... Tvar mi vyhovuje, je praktický...</p>

<p>Vzhledem k tomu, že nepoužívám pokaždé stejnou mouku a pokaždé ta samá semínka, vypadá chleba po rozkrojení pokaždé jinak. Tento mi zrovna vyhovoval. Ani moc nadýchaný, ani moc tuhý ... Toto je varianta s mletým lněným semínkem.</p>

<p>Výhodou tohoto chleba je, že vydrží několik dní stejně dobrý. samozřejmě je třeba dbát na jeho správné skladování, aby nedocházelo k předčasnému vzniku plísní. V igelitu na parapetu na přímém slunečním světle to není správná varianta. Lepší je látková taška, chlebník nebo různé keramické dózy na skladování pečiva.</p>

<p>A toto je výsledek. Jedna z mých nejoblíbenějších variant, čím tento chutný domácí chleba obložit či namazat. Rozmačkané avokádo s troškou olivového oleje, sůl, pepř, citronová šťáva a chilli. Ještě pár ořechů, zelený čaj k tomu a den může začít :-)</p>